Japońskie placuszki okonomiyaki z kiszoną kapustą i sosem rodzynkowym
Japoński klasyk kulinarny z zaskakującym europejskim akcentem - chrupiące placuszki okonomiyaki z kiszoną kapustą w wersji fusion z pikantnym sosem rodzynkowym.
Składniki
Okonomiyaki:
Sos:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
1 jajko – 150 g mąki pszennej – 150 ml wody – 1 łyżeczka kminku – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 200 g kiszonej kapusty – 50 ml oleju rzepakowego
Kapustę drobno posiekaj. Wymieszaj jajka z mąką, wodą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną kapustę. Z powstałej mieszanki uformuj placki okonomiyaki i smaż na gorącym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony.
Krok 2
1 łyżka marynowanego imbiru – 4 łyżki keczupu – 1 łyżka sosu Worcestershire – 1 łyżeczka miodu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 50 g rodzynek – 1 łyżka świeżej papryczki chili – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki – 1 łyżka pokrojonego nori – 1 łyżka sezamu
Drobno posiekaj marynowany imbir i chili. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone placki ułóż na talerzu i udekoruj sosem, dymką, nori i sezamem.
Wskazówka:
Zamiast kiszonej kapusty możesz także użyć kimchi.
ID przepisu: 1371
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej