Japońskie placuszki okonomiyaki z kiszoną kapustą i sosem rodzynkowym
Japońskie placuszki okonomiyaki z kiszoną kapustą i sosem rodzynkowym

Japońskie placuszki okonomiyaki z kiszoną kapustą i sosem rodzynkowym

Czas ogółem30 min
15 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Japoński klasyk kulinarny z zaskakującym europejskim akcentem - chrupiące placuszki okonomiyaki z kiszoną kapustą w wersji fusion z pikantnym sosem rodzynkowym.

Składniki

2 porcj(e/i)

Okonomiyaki:

1 
jajko
200 g
kiszonej kapusty
150 g
mąki pszennej
150 ml
wody
1 łyżeczka
kminku
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
50 ml
oleju rzepakowego

Sos:

1 łyżka
marynowanego imbiru
4 łyżki
keczupu
1 łyżka
sosu Worcestershire
1 łyżeczka
miodu
50 g
rodzynek
1 łyżka
świeżej papryczki chili

Przybranie:

1 łyżka
posiekanej cebuli dymki
1 łyżka
sezamu
1 łyżka
pokrojonego nori
Wartości odżywcze (na porcję)3186 kJ / 761 kcal
32,6 gTłuszcz
20,6 gBiałko
94,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

1  jajko – 150 g mąki pszennej – 150 ml wody – 1 łyżeczka kminku – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 200 g kiszonej kapusty – 50 ml oleju rzepakowego

Kapustę drobno posiekaj. Wymieszaj jajka z mąką, wodą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną kapustę. Z powstałej mieszanki uformuj placki okonomiyaki i smaż na gorącym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony.

Krok 2

1 łyżka marynowanego imbiru – 4 łyżki keczupu – 1 łyżka sosu Worcestershire – 1 łyżeczka miodu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 g rodzynek – 1 łyżka świeżej papryczki chili – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki – 1 łyżka pokrojonego nori – 1 łyżka sezamu

Drobno posiekaj marynowany imbir i chili. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone placki ułóż na talerzu i udekoruj sosem, dymką, nori i sezamem.

Wskazówka:

Zamiast kiszonej kapusty możesz także użyć kimchi.

ID przepisu: 1371

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

1 jajko – 150 g mąki pszennej – 150 ml wody – 1 łyżeczka kminku – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 200 g kiszonej kapusty – 50 ml oleju rzepakowego

Kapustę drobno posiekaj. Wymieszaj jajka z mąką, wodą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekaną kapustę. Z powstałej mieszanki uformuj placki okonomiyaki i smaż na gorącym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony.

1 łyżka marynowanego imbiru – 4 łyżki keczupu – 1 łyżka sosu Worcestershire – 1 łyżeczka miodu – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman50 g rodzynek – 1 łyżka świeżej papryczki chili – 1 łyżka posiekanej cebuli dymki – 1 łyżka pokrojonego nori – 1 łyżka sezamu

Drobno posiekaj marynowany imbir i chili. Wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Usmażone placki ułóż na talerzu i udekoruj sosem, dymką, nori i sezamem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.