Kurczak w winie
Kurczak w winie

Kurczak w winie

4,9 9 Oceny
Czas ogółem210 min
210 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
4 
udka z kurczaka
2 
marchewki pokrojone w kawałki
1 
cebula
1 
ząbek czosnku
1 
butelka francuskiego wina (= 750 ml)
Kilka listków tymianku
2 
liście laurowe
5 
jagód jałowca
5 
ziaren pieprzu
1 łyżeczka
brązowego cukru
Sól
Świeżo zmielony pieprz
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżki
przecieru pomidorowego
150 ml
bulionu drobiowego
300 g
małych pieczarek
Wartości odżywcze (na porcję)2328 kJ / 556 kcal

Przygotowanie

Krok 1

Umyj i osusz udka kurczaka. Oddziel udko od kości. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Zmiażdż czosnek. W dużej misce zmieszaj czerwone wino, sos sojowy, marchewkę, cebulę, czosnek, tymianek, liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu i cukier. Dodaj kurczaka i chłódź przez ok. 2 godziny.

Krok 2

Wyjmij kurczaka. Przelej płyn do miski, oddzielając warzywa na sicie. Kurczaka dopraw pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na gorącym oleju i zdejmij z patelni. Do pozostałego oleju dodaj warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy. Podsmaż.

Krok 3

Wlej płyn i zagotuj. Następnie dodaj kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 45-50 minut. Pieczarki umyj, oczyść i dodaj na patelnię ok. 5 minut przed końcem czasu gotowania.

Krok 4

Możesz zagęścić sos mąką kukurydzianą. Podawaj z ziemniakami z pietruszką.

Tip

ID przepisu: 214

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj i osusz udka kurczaka. Oddziel udko od kości. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w kostkę. Zmiażdż czosnek. W dużej misce zmieszaj czerwone wino, sos sojowy, marchewkę, cebulę, czosnek, tymianek, liście laurowe, jagody jałowca, ziarna pieprzu i cukier. Dodaj kurczaka i chłódź przez ok. 2 godziny.

Wyjmij kurczaka. Przelej płyn do miski, oddzielając warzywa na sicie. Kurczaka dopraw pieprzem, zrumień ze wszystkich stron na gorącym oleju i zdejmij z patelni. Do pozostałego oleju dodaj warzywa, przyprawy i przecier pomidorowy. Podsmaż.

Wlej płyn i zagotuj. Następnie dodaj kawałki kurczaka i gotuj pod przykryciem przez 45-50 minut. Pieczarki umyj, oczyść i dodaj na patelnię ok. 5 minut przed końcem czasu gotowania.

Możesz zagęścić sos mąką kukurydzianą. Podawaj z ziemniakami z pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.