

Wegetariańskie hosomaki z ogórkiem
Przygotowanie
Krok 1
Arkusze nori przedzielić na pół, gładką stroną ułożyć na bambusowej macie, zachowując 5 mm margines od jej dolnej krawędzi. Ryż równomiernie rozłożyć na arkuszu. Ważne, aby pozostawić 1 cm marginesu przy górnej krawędzi nori, tak aby brzegi arkusza skleiły się podczas zwijania. Formujemy w ryżu podłużne wgłębienie, w którym ułożymy nadzienie. Rowek smarujemy niewielką ilością wasabi, a następnie układamy w nim ogórki i posypujemy sezamem.
Krok 2
Aby uformować rulon, należy delikatnie unieść ryż, trzymając palcami za dolną krawędź maty, a następnie zrolować matę aż do górnej krawędzi arkusza nori. Następnie do końca zwinąć matę i ostrożnie ścisnąć rulon obiema dłońmi. Brzeg maty unieść i obrócić rulon odrobinę do przodu, tak aby brzegi nori skleiły się ze sobą. Lekko naciskając, ponownie zwinąć rulon. Po zdjęciu bambusowej maty pokroić rulon na 6 równych kawałków.
ID przepisu: 94
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej