Bowl z ciecierzycą karmelizowaną w marynacie teriyaki

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Karmelizowana w Marynacie Teriyaki Kikkoman i syropie klonowym ciecierzyca ma słodko-pikantny smak, dodatkowo podkreślony przez wędzoną paprykę i chili. Awokado, zielony groszek, tuńczyk i sos z suszonymi pomidorami sprawiają, że całość zyskuje na świeżości i intensywności. To idealna propozycja zarówno dla fanów kuchni azjatyckiej, jak i zdrowych, pełnowartościowych posiłków.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
ugotowanej ciecierzycy
1 łyżka
syropu klonowego
1 łyżeczka
wędzonej papryki
 ½ łyżeczka
chili w płatkach
1 
awokado, pokrojone w kostkę
80 g
ugotowanego zielonego groszku
150 g
filetów z tuńczyka w oleju

Sos:

1 łyżka
oliwy
2 łyżki
soku z limonki
2 łyżki
suszonych pomidorów w oleju
1 łyżka
posiekanego szczypiorku

Dodatkowo:

2 łyżki
orzechów nerkowca do posypania
natka pietruszki do dekoracji
Wartości odżywcze (na porcję) 2715 kJ  /  649 kcal
34,5 g Tłuszcz
38 g Białko
46,4 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

300 g ugotowanej ciecierzycy – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżeczka wędzonej papryki –  ½ łyżeczka chili w płatkach

W misce wymieszaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, syrop klonowy, wędzoną paprykę i chili. Dodaj odsączoną ciecierzycę i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj zamarynowaną ciecierzycę. Smaż przez około 5-7 minut, aż ciecierzyca się skarmelizuje i stanie chrupiąca. Przełóż ciecierzycę do miski.

Krok 2

1  awokado, pokrojone w kostkę – 80 g ugotowanego zielonego groszku – 150 g filetów z tuńczyka w oleju

Do miski z karmelizowaną ciecierzycą dodaj pokrojone awokado, ugotowany zielony groszek i odsączonego tuńczyka. 

Krok 3

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oliwy – 2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju – 1 łyżka posiekanego szczypiorku – 2 łyżki orzechów nerkowca do posypania – natka pietruszki do dekoracji

W osobnej misce wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman i sokiem z limonki. Dodaj drobno posiekane suszone pomidory i szczypiorek. Całość polej sosem, posyp orzechami nerkowca i udekoruj natką pietruszki.

ID przepisu: 1218

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

300 g ugotowanej ciecierzycy – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman1 łyżka syropu klonowego – 1 łyżeczka wędzonej papryki –  ½ łyżeczka chili w płatkach

W misce wymieszaj Marynatę Teriyaki Kikkoman, syrop klonowy, wędzoną paprykę i chili. Dodaj odsączoną ciecierzycę i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj zamarynowaną ciecierzycę. Smaż przez około 5-7 minut, aż ciecierzyca się skarmelizuje i stanie chrupiąca. Przełóż ciecierzycę do miski.

1  awokado, pokrojone w kostkę – 80 g ugotowanego zielonego groszku – 150 g filetów z tuńczyka w oleju

Do miski z karmelizowaną ciecierzycą dodaj pokrojone awokado, ugotowany zielony groszek i odsączonego tuńczyka. 

1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka oliwy – 2 łyżki soku z limonki – 2 łyżki suszonych pomidorów w oleju – 1 łyżka posiekanego szczypiorku – 2 łyżki orzechów nerkowca do posypania – natka pietruszki do dekoracji

W osobnej misce wymieszaj oliwę z Sosem sojowym Kikkoman i sokiem z limonki. Dodaj drobno posiekane suszone pomidory i szczypiorek. Całość polej sosem, posyp orzechami nerkowca i udekoruj natką pietruszki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.