Tagliatelle z ragù bianco

Czas ogółem 90 min
90 min Czas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na tagliatelle:

300 g
mąki
3 
jajka
1 szczypta
soli

Na przybranie:

100 g
kiełbasy
100 g
mielonej wołowiny
1 
marchewka
1 
seler
1 
cebula
 ½ 
szklanki białego wina
gorąca woda lub bulion
pieprz
oliwa extra virgin
2 
liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Tagliatelle: Mąkę wysyp na stolnicę, pośrodku wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Zacznij mieszać widelcem, a potem rękami. Ugniataj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Używając wałka do ciasta lub maszynki do makaronu, rozwałkuj ciasto do średniej grubości i pokrój w paski. Zostaw na kilka minut na stolnicy oprószonej mąką.

Krok 3

Przybranie: Posiekaj selera, marchewkę i cebulę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmażaj warzywa na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj rozdrobnioną kiełbasę i mięso mielone. Podsmaż i dolej białe wino.

Krok 4

Dodaj pieprz i gotuj dalej, dolewając wodę lub bulion. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody. Kiedy sos będzie prawie gotowy, dodaj sos sojowy.

Krok 5

Ugotuj tagliatelle w dużej patelni z osoloną wodą. Czas gotowania będzie różny w zależności od grubości makaronu. Odcedź i podawaj z ragù.

ID przepisu: 312

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Tagliatelle: Mąkę wysyp na stolnicę, pośrodku wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Zacznij mieszać widelcem, a potem rękami. Ugniataj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się gładkie. Uformuj kulę i owiń ją folią spożywczą. Odstaw na 30 minut.

Używając wałka do ciasta lub maszynki do makaronu, rozwałkuj ciasto do średniej grubości i pokrój w paski. Zostaw na kilka minut na stolnicy oprószonej mąką.

Przybranie: Posiekaj selera, marchewkę i cebulę. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmażaj warzywa na średnim ogniu przez kilka minut. Dodaj rozdrobnioną kiełbasę i mięso mielone. Podsmaż i dolej białe wino.

Dodaj pieprz i gotuj dalej, dolewając wodę lub bulion. Gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Jeśli to konieczne, dodaj więcej wody. Kiedy sos będzie prawie gotowy, dodaj sos sojowy.

Ugotuj tagliatelle w dużej patelni z osoloną wodą. Czas gotowania będzie różny w zależności od grubości makaronu. Odcedź i podawaj z ragù.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.