Pierś z kaczki z sosem jeżynowym i ziemniakami miso
Pierś z kaczki z sosem jeżynowym i ziemniakami miso

Pierś z kaczki z sosem jeżynowym i ziemniakami miso

5 7 Oceny
Czas ogółem80 min
20 minCzas przygotowania
60 minCzas gotowania

Wykwintny posiłek jak w najlepszej restauracji -  w twoim domu. Soczysta pierś kaczki podana ze słodkim sosem jeżynowym i chrupiącymi pieczonymi ziemniakami z nutą miso.

Składniki

2 porcj(e/i)

Kaczka:

2 
piersi z kaczki, ok. 200 g każda
2 
gałązki rozmarynu

Sos:

120 g
jeżyn
100 ml
soku pomarańczowego
30 g
miodu
30 ml
octu jabłkowego

Ziemniaki:

400 g
obranych ziemniaków
50 g
jasnej pasty miso
50 ml
oleju rzepakowego
5 g
czosnku granulowanego
Wartości odżywcze (na porcję)3420 kJ / 817 kcal
31,2 gTłuszcz
63,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g obranych ziemniaków – 50 g jasnej pasty miso – 50 ml oleju rzepakowego – 5 g czosnku granulowanego

Ziemniaki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z pastą miso, czosnkiem i olejem. Piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut.

Krok 2

120 g jeżyn – 100 ml soku pomarańczowego – 30 g miodu – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml octu jabłkowego

Składniki na sos umieść w garnku i gotuj przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 3

2  piersi z kaczki, ok. 200 g każda – 2  gałązki rozmarynu

Pierś z kaczki natnij w kratkę nożem. Ułóż na patelni skórką do dołu i smaż na dużym ogniu przez ok. 5 minut z każdej strony, aż tłuszcz ze skórki się wytopi, a kaczka będzie złocistobrązowa. Dodaj gałązki rozmarynu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ok. 10-15 minut, w zależności od wielkości piersi z kaczki. Pokrój pierś z kaczki i ułóż na talerzach z pieczonymi ziemniakami. Polej kaczkę sosem jeżynowym z kroku 2.

Wskazówka:

Zamiast jeżyn możesz użyć innych owoców, na przykład borówek, malin lub śliwek.

ID przepisu: 1367

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g obranych ziemniaków – 50 g jasnej pasty miso – 50 ml oleju rzepakowego – 5 g czosnku granulowanego

Ziemniaki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z pastą miso, czosnkiem i olejem. Piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut.

120 g jeżyn – 100 ml soku pomarańczowego – 30 g miodu – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 ml octu jabłkowego

Składniki na sos umieść w garnku i gotuj przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.

2 piersi z kaczki, ok. 200 g każda – 2 gałązki rozmarynu

Pierś z kaczki natnij w kratkę nożem. Ułóż na patelni skórką do dołu i smaż na dużym ogniu przez ok. 5 minut z każdej strony, aż tłuszcz ze skórki się wytopi, a kaczka będzie złocistobrązowa. Dodaj gałązki rozmarynu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ok. 10-15 minut, w zależności od wielkości piersi z kaczki. Pokrój pierś z kaczki i ułóż na talerzach z pieczonymi ziemniakami. Polej kaczkę sosem jeżynowym z kroku 2.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.