

Pierś z kaczki z sosem jeżynowym i ziemniakami miso
Wykwintny posiłek jak w najlepszej restauracji - w twoim domu. Soczysta pierś kaczki podana ze słodkim sosem jeżynowym i chrupiącymi pieczonymi ziemniakami z nutą miso.
Przygotowanie
Krok 1

400 g obranych ziemniaków – 50 g jasnej pasty miso – 50 ml oleju rzepakowego – 5 g czosnku granulowanego
Ziemniaki pokrój w ćwiartki i wymieszaj z pastą miso, czosnkiem i olejem. Piecz w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut.
Krok 2

120 g jeżyn – 100 ml soku pomarańczowego – 30 g miodu – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 30 ml octu jabłkowego
Składniki na sos umieść w garnku i gotuj przez ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 3

2 piersi z kaczki, ok. 200 g każda – 2 gałązki rozmarynu
Pierś z kaczki natnij w kratkę nożem. Ułóż na patelni skórką do dołu i smaż na dużym ogniu przez ok. 5 minut z każdej strony, aż tłuszcz ze skórki się wytopi, a kaczka będzie złocistobrązowa. Dodaj gałązki rozmarynu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz ok. 10-15 minut, w zależności od wielkości piersi z kaczki. Pokrój pierś z kaczki i ułóż na talerzach z pieczonymi ziemniakami. Polej kaczkę sosem jeżynowym z kroku 2.
Wskazówka:
Zamiast jeżyn możesz użyć innych owoców, na przykład borówek, malin lub śliwek.
ID przepisu: 1367
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej