

Przegrzebki tataki z prażonym sezamem i dressingiem ponzu-yuzu
Tataki to japońska technika szybkiego obsmażania mięsa lub ryby tak, aby środek pozostał surowy. W naszym przepisie występują przegrzebki w towarzystwie aromatycznego, sycącego sosu. Doskonale sprawdzą się jako przystawka przed daniem głównym lub przekąska na imprezie.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

4 duże przegrzebki (wyjęte z muszli) – 2 łyżeczki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 ząbek czosnku
Rozgnieć ząbek czosnku i wymieszaj go z mirin Kikkoman oraz Sosem sojowym Kikkoman. Umieść przegrzebki w powstałej marynacie. Marynuj przez co najmniej 50-60 minut w lodówce. Wyjmij przegrzebki z lodówki 10-15 minut przed grillowaniem/smażeniem.
Krok 2

Mocno rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Grilluj przegrzebki przez ok. 20–25 sekund z każdej strony, po czym natychmiast zdejmij z ognia i odstaw na 1-2 minuty. Pokrój każdy przegrzebek na 3-4 plasterki. Przegrzebki powinny być surowe w środku i zwęglone na zewnątrz.
Krok 3

1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – ½ łyżki miodu – ½ łyżki soku z limonki – ¼ łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – ¼ łyżeczki skórki yuzu – ¼ łyżeczki pieprzu sansho lub pieprzu syczuańskiego (mielonego) – ½ łyżki prażonych nasion sezamu – ¼ rzodkwi daikon
Wymieszaj wszystkie składniki: Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, miód, sok z limonki, olej sezamowy Kikkoman, skórkę yuzu i pieprz - aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Podawaj przegrzebki z sosem, pokrojoną w drobną kostkę rzodkwią daikon i prażonym sezamem.
Wskazówka:
Do posypania dania możesz użyć swoich ulubionych ziół. W tym przepisie świetnie sprawdzi się shiso, młoda kolendra lub szczypiorek.
Jeśli nie masz skórki yuzu, możesz ją zastąpić skórką z cytryny.
Jeśli nie masz pieprzu sansho lub pieprzu syczuańskiego, użyj czarnego pieprzu.
Jeśli nie masz rzodkwi daikon, możesz użyć dowolnego rodzaju rzodkiewki, np. białej.
ID przepisu: 1161
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej