Przegrzebki tataki z prażonym sezamem i dressingiem ponzu-yuzu
Przegrzebki tataki z prażonym sezamem i dressingiem ponzu-yuzu

Przegrzebki tataki z prażonym sezamem i dressingiem ponzu-yuzu

4,6 25 Oceny
Czas ogółem 1 godz. 12 min
10 min Czas przygotowania
2 min Czas gotowania
1 godz. Czas marynowania

Tataki to japońska technika szybkiego obsmażania mięsa lub ryby tak, aby środek pozostał surowy. W naszym przepisie występują przegrzebki w towarzystwie aromatycznego, sycącego sosu. Doskonale sprawdzą się jako przystawka przed daniem głównym lub przekąska na imprezie.

Składniki

2 porcj(e/i)
4 
duże przegrzebki (wyjęte z muszli)
1 
ząbek czosnku
 ½ łyżki
miodu
 ½ łyżki
soku z limonki
 ¼ łyżeczki
skórki yuzu (patrz: wskazówka)
 ¼ łyżeczki
pieprzu sansho lub pieprzu syczuańskiego (mielonego)
 ½ łyżki
prażonych nasion sezamu
 ¼ 
rzodkwi daikon (japońska żółta marynowana rzodkiew)
Wartości odżywcze (na porcję)627 kJ / 150 kcal
1 gTłuszcz
12 gBiałko
25 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

4  duże przegrzebki (wyjęte z muszli) – 2 łyżeczki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1  ząbek czosnku

Rozgnieć ząbek czosnku i wymieszaj go z mirin Kikkoman oraz Sosem sojowym Kikkoman. Umieść przegrzebki w powstałej marynacie. Marynuj przez co najmniej 50-60 minut w lodówce. Wyjmij przegrzebki z lodówki 10-15 minut przed grillowaniem/smażeniem.

Krok 2

Mocno rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Grilluj przegrzebki przez ok. 20–25 sekund z każdej strony, po czym natychmiast zdejmij z ognia i odstaw na 1-2 minuty. Pokrój każdy przegrzebek na 3-4 plasterki. Przegrzebki powinny być surowe w środku i zwęglone na zewnątrz.

Krok 3

1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman ½ łyżki miodu –  ½ łyżki soku z limonki –  ¼ łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ¼ łyżeczki skórki yuzu –  ¼ łyżeczki pieprzu sansho lub pieprzu syczuańskiego (mielonego) –  ½ łyżki prażonych nasion sezamu –  ¼  rzodkwi daikon

Wymieszaj wszystkie składniki: Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, miód, sok z limonki, olej sezamowy Kikkoman, skórkę yuzu i pieprz - aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Podawaj przegrzebki z sosem, pokrojoną w drobną kostkę rzodkwią daikon i prażonym sezamem.

Wskazówka:

Do posypania dania możesz użyć swoich ulubionych ziół. W tym przepisie świetnie sprawdzi się shiso, młoda kolendra lub szczypiorek.

Jeśli nie masz skórki yuzu, możesz ją zastąpić skórką z cytryny.

Jeśli nie masz pieprzu sansho lub pieprzu syczuańskiego, użyj czarnego pieprzu.
Jeśli nie masz rzodkwi daikon, możesz użyć dowolnego rodzaju rzodkiewki, np. białej.

ID przepisu: 1161

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4 duże przegrzebki (wyjęte z muszli) – 2 łyżeczki Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)2 łyżeczki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 ząbek czosnku

Rozgnieć ząbek czosnku i wymieszaj go z mirin Kikkoman oraz Sosem sojowym Kikkoman. Umieść przegrzebki w powstałej marynacie. Marynuj przez co najmniej 50-60 minut w lodówce. Wyjmij przegrzebki z lodówki 10-15 minut przed grillowaniem/smażeniem.

Mocno rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Grilluj przegrzebki przez ok. 20–25 sekund z każdej strony, po czym natychmiast zdejmij z ognia i odstaw na 1-2 minuty. Pokrój każdy przegrzebek na 3-4 plasterki. Przegrzebki powinny być surowe w środku i zwęglone na zewnątrz.

1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman ½ łyżki miodu – ½ łyżki soku z limonki – ¼ łyżeczki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman ¼ łyżeczki skórki yuzu – ¼ łyżeczki pieprzu sansho lub pieprzu syczuańskiego (mielonego) – ½ łyżki prażonych nasion sezamu – ¼ rzodkwi daikon

Wymieszaj wszystkie składniki: Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, miód, sok z limonki, olej sezamowy Kikkoman, skórkę yuzu i pieprz - aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji. Podawaj przegrzebki z sosem, pokrojoną w drobną kostkę rzodkwią daikon i prażonym sezamem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.