

Podpłomyki z aromatyczną pastą paprykową
Domowe podpłomyki z przyjemnie ostrą pastą paprykową, pikantnymi anchois i słodkimi pomidorkami koktajlowymi - przepis na kameralny posiłek we dwoje, który zachwyci was symfonią śródziemnomorskich smaków.
Składniki
Na podpłomyki:
Na pastę paprykową:
Na przybranie:
Przygotowanie
Krok 1

160 g mąki pszennej – ½ łyżeczka soli – ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 100 g jogurtu greckiego – 1 łyżka oliwy z oliwek
Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jogurt grecki i oliwę. Mieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, stopniowo dodawaj więcej mąki. Zagniataj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Podziel na dwie równe części i uformuj z każdej kulkę. Rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją oliwą z oliwek. Smaż każdy podpłomyk przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy i w pełni upieczony. Odstaw na bok.
Krok 2

3 czerwone papryki, upieczone i obrane – 100 g chipotle w sosie adobo, z puszki – 2 ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman – 6 filetów anchois, odsączonych i posiekanych – 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół – 10 g świeżych liści bazylii, do dekoracji (opcjonalnie) – 1 łyżka oliwy z oliwek, do skropienia
Drobno posiekaj pieczoną paprykę, chipotle i czosnek na desce do krojenia. Dodaj oliwę i sok z cytryny i wymieszaj, aby powstała pasta. Dopraw do smaku Marynatą Teriyaki Kikkoman. Rozprowadź sporą ilość pasty paprykowej na każdym podpłomyku. Posyp posiekanymi anchois i połówkami pomidorków koktajlowych. Skrop podpłomyki oliwą i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.
Wskazówka
ID przepisu: 1455
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej