Podpłomyki z aromatyczną pastą paprykową
Podpłomyki z aromatyczną pastą paprykową

Podpłomyki z aromatyczną pastą paprykową

Czas ogółem35 min
15 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Domowe podpłomyki z przyjemnie ostrą pastą paprykową, pikantnymi anchois i słodkimi pomidorkami koktajlowymi - przepis na kameralny posiłek we dwoje, który zachwyci was symfonią śródziemnomorskich smaków.

Składniki

2 porcj(e/i)

Na podpłomyki:

160 g
mąki pszennej
 ½ łyżeczka
soli
 ½ łyżeczka
proszku do pieczeni
100 g
jogurtu greckiego
1 łyżka
oliwy z oliwek

Na pastę paprykową:

3 
czerwone papryki, upieczone i obrane
100 g
chipotle w sosie adobo, z puszki
2 
ząbki czosnku, posiekane
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 łyżka
soku z cytryny

Na przybranie:

6 
filetów anchois, odsączonych i posiekanych
150 g
pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
10 g
świeżych liści bazylii, do dekoracji (opcjonalnie)
1 łyżka
oliwy z oliwek, do skropienia
Wartości odżywcze (na porcję)1840 kJ / 440 kcal
21 gTłuszcz
13 gBiałko
48 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

160 g mąki pszennej –  ½ łyżeczka soli –  ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 100 g jogurtu greckiego – 1 łyżka oliwy z oliwek

Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jogurt grecki i oliwę. Mieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, stopniowo dodawaj więcej mąki. Zagniataj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Podziel na dwie równe części i uformuj z każdej kulkę. Rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją oliwą z oliwek. Smaż każdy podpłomyk przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy i w pełni upieczony. Odstaw na bok.

Krok 2

3  czerwone papryki, upieczone i obrane – 100 g chipotle w sosie adobo, z puszki – 2  ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman6  filetów anchois, odsączonych i posiekanych – 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół – 10 g świeżych liści bazylii, do dekoracji (opcjonalnie) – 1 łyżka oliwy z oliwek, do skropienia

Drobno posiekaj pieczoną paprykę, chipotle i czosnek na desce do krojenia. Dodaj oliwę i sok z cytryny i wymieszaj, aby powstała pasta. Dopraw do smaku Marynatą Teriyaki Kikkoman. Rozprowadź sporą ilość pasty paprykowej na każdym podpłomyku. Posyp posiekanymi anchois i połówkami pomidorków koktajlowych. Skrop podpłomyki oliwą i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

Wskazówka

ID przepisu: 1455

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

160 g mąki pszennej – ½ łyżeczka soli – ½ łyżeczka proszku do pieczenia – 100 g jogurtu greckiego – 1 łyżka oliwy z oliwek

Wymieszaj w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodaj jogurt grecki i oliwę. Mieszaj, aż powstanie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, stopniowo dodawaj więcej mąki. Zagniataj ciasto na lekko posypanej mąką powierzchni przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Podziel na dwie równe części i uformuj z każdej kulkę. Rozwałkuj każdą kulkę na cienki placek. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją oliwą z oliwek. Smaż każdy podpłomyk przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy i w pełni upieczony. Odstaw na bok.

3 czerwone papryki, upieczone i obrane – 100 g chipotle w sosie adobo, z puszki – 2 ząbki czosnku, posiekane – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżki Marynata Teriyaki Kikkoman6 filetów anchois, odsączonych i posiekanych – 150 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół – 10 g świeżych liści bazylii, do dekoracji (opcjonalnie) – 1 łyżka oliwy z oliwek, do skropienia

Drobno posiekaj pieczoną paprykę, chipotle i czosnek na desce do krojenia. Dodaj oliwę i sok z cytryny i wymieszaj, aby powstała pasta. Dopraw do smaku Marynatą Teriyaki Kikkoman. Rozprowadź sporą ilość pasty paprykowej na każdym podpłomyku. Posyp posiekanymi anchois i połówkami pomidorków koktajlowych. Skrop podpłomyki oliwą i udekoruj świeżymi liśćmi bazylii.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.