Szaszłyki z grzybów i pora w sosie ponzu
Szaszłyki z grzybów i pora w sosie ponzu

Szaszłyki z grzybów i pora w sosie ponzu

Czas ogółem45 min
25 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Szaszłyki z grzybów i pora, doprawione rozmarynem, czosnkiem i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, to proste i pyszne danie, idealne na grilla lub szybki posiłek.

Składniki

2 porcj(e/i)
500 g
grzybów (np. boczniaków, pieczarek lub grzybów shimeji)
1 
mały por
1 
gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka
miodu
3 
ząbki czosnku
1 szczypta
szczypta pieprzu
1 łyżeczka
przyprawy togarashi
Wartości odżywcze (na porcję)470 kJ / 112 kcal
1 gTłuszcz
8 gBiałko
21 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

500 g grzybów (np. boczniaków, pieczarek lub grzybów shimeji) – 1  mały por – 75 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1  gałązka świeżego rozmarynu – 1 łyżeczka miodu – 3  ząbki czosnku – 1 szczypta szczypta pieprzu

Pokrój grzyby w paski lub porwij je na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Pokrój pora na kawałki o długości 5-6 cm. Grubsze części przekrój na pół. Posiekaj czosnek i rozmaryn. Dodaj do grzybów Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, miód, czosnek i rozmaryn. Dopraw czarnym pieprzem.

Krok 2

Pora i grzyby ponabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Pozostałą marynatę odłóż na później.

Krok 3

1 łyżeczka przyprawy togarashi

Posyp szaszłyki przyprawą togarashi, a następnie grilluj na gorącym grillu lub otwartym ogniu, aż równomiernie się zrumienią z obu stron. Podczas grillowania posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą.

Wskazówka:

Jeśli nie masz przyprawy togarashi, możesz wymieszać płatki chili, nasiona sezamu (najlepiej kolorowe), mielony pieprz, mielony imbir i pokruszone wodorosty nori - albo użyj po prostu chili, sezamu i imbiru.

ID przepisu: 1449

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

500 g grzybów (np. boczniaków, pieczarek lub grzybów shimeji) – 1 mały por – 75 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 gałązka świeżego rozmarynu – 1 łyżeczka miodu – 3 ząbki czosnku – 1 szczypta szczypta pieprzu

Pokrój grzyby w paski lub porwij je na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Pokrój pora na kawałki o długości 5-6 cm. Grubsze części przekrój na pół. Posiekaj czosnek i rozmaryn. Dodaj do grzybów Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, miód, czosnek i rozmaryn. Dopraw czarnym pieprzem.

Pora i grzyby ponabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Pozostałą marynatę odłóż na później.

1 łyżeczka przyprawy togarashi

Posyp szaszłyki przyprawą togarashi, a następnie grilluj na gorącym grillu lub otwartym ogniu, aż równomiernie się zrumienią z obu stron. Podczas grillowania posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.