

Szaszłyki z grzybów i pora w sosie ponzu
Szaszłyki z grzybów i pora, doprawione rozmarynem, czosnkiem i Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman, to proste i pyszne danie, idealne na grilla lub szybki posiłek.
Przygotowanie
Krok 1

500 g grzybów (np. boczniaków, pieczarek lub grzybów shimeji) – 1 mały por – 75 ml Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 gałązka świeżego rozmarynu – 1 łyżeczka miodu – 3 ząbki czosnku – 1 szczypta szczypta pieprzu
Pokrój grzyby w paski lub porwij je na mniejsze kawałki. Przełóż do miski. Pokrój pora na kawałki o długości 5-6 cm. Grubsze części przekrój na pół. Posiekaj czosnek i rozmaryn. Dodaj do grzybów Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman, miód, czosnek i rozmaryn. Dopraw czarnym pieprzem.
Krok 2

Pora i grzyby ponabijaj naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Pozostałą marynatę odłóż na później.
Krok 3

1 łyżeczka przyprawy togarashi
Posyp szaszłyki przyprawą togarashi, a następnie grilluj na gorącym grillu lub otwartym ogniu, aż równomiernie się zrumienią z obu stron. Podczas grillowania posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą.
Wskazówka:
Jeśli nie masz przyprawy togarashi, możesz wymieszać płatki chili, nasiona sezamu (najlepiej kolorowe), mielony pieprz, mielony imbir i pokruszone wodorosty nori - albo użyj po prostu chili, sezamu i imbiru.
ID przepisu: 1449
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej