Gyros z kurczaka z pitą i sosem tzatziki

Czas ogółem 165 min
15 min Czas przygotowania
30 min Czas gotowania
120 min Czas marynowania

Gyros z kurczaka na puszystej picie z dodatkiem orzeźwiającego sosu tzatziki nabiera nowego wymiaru smaku dzięki sosowi Ponzu. To lekkie i świeże połączenie tradycji z nowoczesnym twistem.

Składniki

2 porcj(e/i)

Gyros:

2 łyżki
jogurtu naturalnego
3 
ząbki czosnku
1 łyżeczka
oregano
1 łyżeczka
mielonej słodkiej papryki
 ½ łyżeczka
suszonego rozmarynu
 ½ łyżeczka
kuminu
1 łyżeczka
czarnuszki
400 g
udka z kurczaka (bez skóry i kości)

Sos tzatziki:

1 
duży zielony ogórek
3 łyżki
majonezu
3 łyżki
jogurtu greckiego
1 szczypta
pieprzu
1 
ząbek czosnku

Do podania:

 ½ pęczek
mięty
2 
greckiej pity
1 łyżka
pestek granatu
Wartości odżywcze (na porcję) 3072 kJ  /  735 kcal
26 g Tłuszcz
47 g Białko
62 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

2 łyżki jogurtu naturalnego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman3  ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki –  ½ łyżeczka suszonego rozmarynu –  ½ łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka czarnuszki – 400 g udka z kurczaka (bez skóry i kości)

Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj. Kurczaka odstaw do lodówki do zamarynowania na minimum 2 godz.

Krok 2

1  duży zielony ogórek – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 szczypta pieprzu – 1  ząbek czosnku

Przygotuj sos tzatziki. Ogórka zetrzyj do miski. Dodaj majonez, jogurt, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman oraz pieprz. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3

 ½ pęczek pęczka mięty – 2  greckiej pity – 1 łyżka pestek granatu

Kurczaka grilluj na rozgrzanym ruszcie przez ok. 15 min. Podawaj w picie z sosem tzatziki, posiekaną miętą i pestkami granatu.

Wskazówka:

To danie możesz podawać również z frytkami.

ID przepisu: 1228

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 łyżki jogurtu naturalnego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman3  ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki –  ½ łyżeczka suszonego rozmarynu –  ½ łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka czarnuszki – 400 g udka z kurczaka (bez skóry i kości)

Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj. Kurczaka odstaw do lodówki do zamarynowania na minimum 2 godz.

1  duży zielony ogórek – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman1 szczypta pieprzu – 1  ząbek czosnku

Przygotuj sos tzatziki. Ogórka zetrzyj do miski. Dodaj majonez, jogurt, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman oraz pieprz. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj.

 ½ pęczek pęczka mięty – 2  greckiej pity – 1 łyżka pestek granatu

Kurczaka grilluj na rozgrzanym ruszcie przez ok. 15 min. Podawaj w picie z sosem tzatziki, posiekaną miętą i pestkami granatu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.