Gyros z kurczaka z pitą i sosem tzatziki
Gyros z kurczaka na puszystej picie z dodatkiem orzeźwiającego sosu tzatziki nabiera nowego wymiaru smaku dzięki sosowi Ponzu. To lekkie i świeże połączenie tradycji z nowoczesnym twistem.
Składniki
Gyros:
Sos tzatziki:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
2 łyżki jogurtu naturalnego – 4 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki – ½ łyżeczka suszonego rozmarynu – ½ łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka czarnuszki – 400 g udka z kurczaka (bez skóry i kości)
Przygotuj marynatę. W misce wymieszaj jogurt z Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman. Dodaj przyprawy i przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj. Kurczaka odstaw do lodówki do zamarynowania na minimum 2 godz.
Krok 2
1 duży zielony ogórek – 3 łyżki majonezu – 3 łyżki jogurtu greckiego – 2 łyżki Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman – 1 szczypta pieprzu – 1 ząbek czosnku
Przygotuj sos tzatziki. Ogórka zetrzyj do miski. Dodaj majonez, jogurt, Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman oraz pieprz. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj.
Krok 3
½ pęczek pęczka mięty – 2 greckiej pity – 1 łyżka pestek granatu
Kurczaka grilluj na rozgrzanym ruszcie przez ok. 15 min. Podawaj w picie z sosem tzatziki, posiekaną miętą i pestkami granatu.
Wskazówka:
To danie możesz podawać również z frytkami.
ID przepisu: 1228
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej