Chiński burger Rou Jia Mo z szarpanym kurczakiem
Chiński burger Rou Jia Mo z szarpanym kurczakiem

Chiński burger Rou Jia Mo z szarpanym kurczakiem

Czas ogółem70 min
20 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

Nazwa chińskiej wersji hamburgera - Rou Jia Mo - oznacza dosłownie “mięso w bułce”. Z naszym przepisem przygotujesz bułki z aromatycznym kurczakiem marynowanym w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman, surówką z kapusty i karmelizowaną cebulą

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
mąki pszennej
1 łyżeczka
drożdży instant
120 ml
ciepłej wody
300 g
udek kurczaka
 ¼ łyżeczka
mielonego imbiru
 ¼ łyżeczka
mielonego cynamonu
 ¼ łyżeczka
kopru włoskiego
1 łyżka
posiekanych liści kolendry lub pietruszki
1 łyżeczka
posiekanej papryczki chili
100 g
czerwonej kapusty
2 łyżki
oliwy
1 łyżka
soku z limonki
1 łyżeczka
miodu
2 
cebule
1 łyżeczka
cukru
Wartości odżywcze (na porcję)3416 kJ / 816 kcal
23,7 gTłuszcz
40,3 gBiałko
65,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka drożdży instant – 0,33 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 ml ciepłej wody

Wyrób miękkie ciasto drożdżowe.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Uformuj 4 wałeczki i rozwałkuj każdy na podłużny pasek. Złóż pasek wzdłuż na pół i zwiń w rulon. Obróć i rozwałkuj na placek. Przykryj i odstaw do podrośnięcia na 20 min. 

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni podsmażaj placki po 2 minuty z każdej strony. Odstaw.

Krok 2

300 g udek kurczaka – 100 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman ¼ łyżeczka mielonego imbiru –  ¼ łyżeczka mielonego cynamonu –  ¼ łyżeczka kopru włoskiego – 1 łyżka posiekanych liści kolendry lub pietruszki – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili

Mięso osusz i obtocz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman wymieszanym z imbirem, cynamonem i koprem włoskim. Pozostaw do zamarynowania na ok. 30 min.

Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem do miękkości przez 20-30 minut w 180°C. Po upieczeniu rozdziel mięso widelcem. Dodaj kolendrę i chili.

Krok 3

100 g czerwonej kapusty – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżeczka miodu

Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj oliwę, sok z limonki i miód. Wymieszaj.

Krok 4

2  cebule – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka cukru

Cebulę pokrój w piórka. Podsmaż na oliwie, dodaj Sos sojowy Kikkoman oraz cukier. Duś na wolnym ogniu ok. 10 min.

Krok 5

Bułki natnij, wypełnij marynowanym mięsem, surówką oraz karmelizowaną cebulą.

ID przepisu: 1246

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka drożdży instant – 0,33 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman120 ml ciepłej wody

Wyrób miękkie ciasto drożdżowe.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Uformuj 4 wałeczki i rozwałkuj każdy na podłużny pasek. Złóż pasek wzdłuż na pół i zwiń w rulon. Obróć i rozwałkuj na placek. Przykryj i odstaw do podrośnięcia na 20 min. 

Na suchej, mocno rozgrzanej patelni podsmażaj placki po 2 minuty z każdej strony. Odstaw.

300 g udek kurczaka – 100 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman ¼ łyżeczka mielonego imbiru – ¼ łyżeczka mielonego cynamonu – ¼ łyżeczka kopru włoskiego – 1 łyżka posiekanych liści kolendry lub pietruszki – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili

Mięso osusz i obtocz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman wymieszanym z imbirem, cynamonem i koprem włoskim. Pozostaw do zamarynowania na ok. 30 min.

Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem do miękkości przez 20-30 minut w 180°C. Po upieczeniu rozdziel mięso widelcem. Dodaj kolendrę i chili.

100 g czerwonej kapusty – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżeczka miodu

Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj oliwę, sok z limonki i miód. Wymieszaj.

2 cebule – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka cukru

Cebulę pokrój w piórka. Podsmaż na oliwie, dodaj Sos sojowy Kikkoman oraz cukier. Duś na wolnym ogniu ok. 10 min.

Bułki natnij, wypełnij marynowanym mięsem, surówką oraz karmelizowaną cebulą.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.