Chiński burger Rou Jia Mo z szarpanym kurczakiem
Nazwa chińskiej wersji hamburgera - Rou Jia Mo - oznacza dosłownie “mięso w bułce”. Z naszym przepisem przygotujesz bułki z aromatycznym kurczakiem marynowanym w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman, surówką z kapusty i karmelizowaną cebulą
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka drożdży instant – 0,33 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 120 ml ciepłej wody
Wyrób miękkie ciasto drożdżowe.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Uformuj 4 wałeczki i rozwałkuj każdy na podłużny pasek. Złóż pasek wzdłuż na pół i zwiń w rulon. Obróć i rozwałkuj na placek. Przykryj i odstaw do podrośnięcia na 20 min.
Na suchej, mocno rozgrzanej patelni podsmażaj placki po 2 minuty z każdej strony. Odstaw.
Krok 2
300 g udek kurczaka – 100 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – ¼ łyżeczka mielonego imbiru – ¼ łyżeczka mielonego cynamonu – ¼ łyżeczka kopru włoskiego – 1 łyżka posiekanych liści kolendry lub pietruszki – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
Mięso osusz i obtocz w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman wymieszanym z imbirem, cynamonem i koprem włoskim. Pozostaw do zamarynowania na ok. 30 min.
Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem do miękkości przez 20-30 minut w 180°C. Po upieczeniu rozdziel mięso widelcem. Dodaj kolendrę i chili.
Krok 3
100 g czerwonej kapusty – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka soku z limonki – 1 łyżeczka miodu
Kapustę drobno poszatkuj. Dodaj oliwę, sok z limonki i miód. Wymieszaj.
Krok 4
2 cebule – 1 łyżka oliwy – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka cukru
Cebulę pokrój w piórka. Podsmaż na oliwie, dodaj Sos sojowy Kikkoman oraz cukier. Duś na wolnym ogniu ok. 10 min.
Krok 5
Bułki natnij, wypełnij marynowanym mięsem, surówką oraz karmelizowaną cebulą.
ID przepisu: 1246
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej