Azjatyckie skrzydełka z kalafiora
Azjatyckie skrzydełka z kalafiora

Azjatyckie skrzydełka z kalafiora

Czas ogółem45 min
45 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)

Na skrzydełka z kalafiora

1 
kalafior
65 g
mąki pszennej
3 
ząbki czosnku
3 łyżki
ketchupu
2 łyżki
melasy (lub syropu z agawy)
1 łyżka
startego imbiru
1 łyżka
oleju sezamowego
3 łyżki
soku z limonki

Oraz

2 
dymki
200 ml
mleczka kokosowego
75 g
masła orzechowego
2 łyżki
soku z limonki
Chili w proszku
2 łyżki
sezamu
Kilka liści kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)1888 kJ / 451 kcal
15,9 gTłuszcz
15,3 gBiałko
40,8 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Podziel kalafior na różyczki i umyj. Zmieszaj mąkę z około 150 ml wody i sosem sojowym. Zanurz różyczki w mieszance i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 225℃ przez około 15 minut.

Krok 2

Obierz i wyciśnij czosnek. Zmieszaj z keczupem, sosem tamari, syropem, imbirem, olejem i sokiem z limonki. Wymieszaj gorące skrzydełka kalafiora z marynatą i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5-10 minut.

Krok 3

Oczyść i umyj dymki, a następnie pokrój je w drobne pierścienie. Zagotuj mleko kokosowe i masło orzechowe, a następnie dopraw sokiem z limonki, sosem sojowym i chili w proszku. Podawaj skrzydełka kalafiora ze szczypiorkiem, sezamem i kolendrą z sosem kokosowym z boku.

ID przepisu: 56

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Podziel kalafior na różyczki i umyj. Zmieszaj mąkę z około 150 ml wody i sosem sojowym. Zanurz różyczki w mieszance i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 225℃ przez około 15 minut.

Obierz i wyciśnij czosnek. Zmieszaj z keczupem, sosem tamari, syropem, imbirem, olejem i sokiem z limonki. Wymieszaj gorące skrzydełka kalafiora z marynatą i włóż z powrotem do piekarnika na kolejne 5-10 minut.

Oczyść i umyj dymki, a następnie pokrój je w drobne pierścienie. Zagotuj mleko kokosowe i masło orzechowe, a następnie dopraw sokiem z limonki, sosem sojowym i chili w proszku. Podawaj skrzydełka kalafiora ze szczypiorkiem, sezamem i kolendrą z sosem kokosowym z boku.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.