

Krewetki teriyaki z grzybami mun
Czarne krewetki tygrysie w Sosie Teriyaki z sezamem Kikkoman z makaronem vermicelli, zieloną papryką, marchewką i grzybami mun.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1

100 g makaronu vermicelli (½ opakowania)
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź.
Krok 2

12 czarnych krewetek tygrysich – 15 g pokrojonych w plasterki suszonych grzybów mun
Krewetki oczyść, usuwając pancerzyki. Grzyby mun zalej wrzątkiem i namaczaj przez 10 minut.
Krok 3

50 g zielonej papryki – 50 g marchewki – 1 szalotka – 1 cm imbiru – ½ chili – 3 ½ ząbki czosnku – 2 ½ łyżki oleju
Paprykę pokrój w paski, a marchewkę w słupki. Drobno posiekaj szalotkę, imbir, chili i czosnek. Na patelnię wlej olej, dodaj szalotkę, imbir, czosnek, zieloną paprykę, marchewkę, grzyby mun i krewetki. Smaż przez 1 minutę.
Krok 4

3 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman – ¼ limonki – 3 łyżki wody – 2 łyżki kolendry – 1 łyżeczka sezamu – 1 łyżka cebuli dymki
Dodaj na patelnię ugotowany makaron i chili i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman, sok z limonki i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotowe danie posyp kolendrą i sezamem. Udekoruj posiekaną dymką.
Wskazówka:
To danie możesz przygotować również z tofu.
Suszone grzyby mun możesz zastąpić suszonymi grzybami Shiitake.
ID przepisu: 1215
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej