Krewetki teriyaki z grzybami mun

Czas ogółem 15 min
10 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Czarne krewetki tygrysie w Sosie Teriyaki z sezamem Kikkoman z makaronem vermicelli, zieloną papryką, marchewką i grzybami mun.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
makaronu vermicelli (½ opakowania)
12 
czarnych krewetek tygrysich
15 g
pokrojonych w plasterki suszonych grzybów mun
50 g
zielonej papryki
50 g
marchewki
1 
szalotka
1 cm
imbiru
 ½ 
chili
3 ½ 
ząbki czosnku
2 ½ łyżki
oleju
 ¼ 
limonki
3 łyżki
wody
2 łyżki
kolendry
1 łyżeczka
sezamu
1 łyżka
cebuli dymki (posiekanej)
Wartości odżywcze (na porcję) 1731 kJ  /  413.5 kcal
12 g Tłuszcz
18 g Białko
58,1 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g makaronu vermicelli (½ opakowania)

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź. 

Krok 2

12  czarnych krewetek tygrysich – 15 g pokrojonych w plasterki suszonych grzybów mun

Krewetki oczyść, usuwając pancerzyki. Grzyby mun zalej wrzątkiem i namaczaj przez 10 minut.

Krok 3

50 g zielonej papryki – 50 g marchewki – 1  szalotka – 1 cm imbiru –  ½  chili – 3 ½  ząbki czosnku – 2 ½ łyżki oleju

Paprykę pokrój w paski, a marchewkę w słupki. Drobno posiekaj szalotkę, imbir, chili i czosnek. Na patelnię wlej olej, dodaj szalotkę, imbir, czosnek, zieloną paprykę, marchewkę, grzyby mun i krewetki. Smaż przez 1 minutę.

Krok 4

3 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman ¼  limonki – 3 łyżki wody – 2 łyżki kolendry – 1 łyżeczka sezamu – 1 łyżka cebuli dymki

Dodaj na patelnię ugotowany makaron i chili i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman, sok z limonki i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotowe danie posyp kolendrą i sezamem. Udekoruj posiekaną dymką.

Wskazówka:

To danie możesz przygotować również z tofu.

Suszone grzyby mun możesz zastąpić suszonymi grzybami Shiitake.

ID przepisu: 1215

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g makaronu vermicelli (½ opakowania)

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedź. 

12  czarnych krewetek tygrysich – 15 g pokrojonych w plasterki suszonych grzybów mun

Krewetki oczyść, usuwając pancerzyki. Grzyby mun zalej wrzątkiem i namaczaj przez 10 minut.

50 g zielonej papryki – 50 g marchewki – 1  szalotka – 1 cm imbiru –  ½  chili – 3 ½  ząbki czosnku – 2 ½ łyżki oleju

Paprykę pokrój w paski, a marchewkę w słupki. Drobno posiekaj szalotkę, imbir, chili i czosnek. Na patelnię wlej olej, dodaj szalotkę, imbir, czosnek, zieloną paprykę, marchewkę, grzyby mun i krewetki. Smaż przez 1 minutę.

3 łyżki Sos Teriyaki z tostowanym ziarnem sezamowym Kikkoman ¼  limonki – 3 łyżki wody – 2 łyżki kolendry – 1 łyżeczka sezamu – 1 łyżka cebuli dymki

Dodaj na patelnię ugotowany makaron i chili i smaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj Sos Teriyaki z sezamem Kikkoman, sok z limonki i wodę. Dobrze wymieszaj. Gotowe danie posyp kolendrą i sezamem. Udekoruj posiekaną dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.