Szaszłyki warzywne

Czas ogółem 20 min
10 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Składniki

6 porcj(e/i)
8 
papryczek padrón (lub zielonych szparagów)
80 g
grzybów shiitake (lub boczniaków)
80 g
cukinii (lub pora)
1 łyżka
oleju roślinnego

lub

lub

3 łyżki
półsłodkiego białego wina
1 łyżeczka
cukru
1 łyżeczka
cebuli granulowanej
 ½ łyżeczka
czosnku granulowanego
Wartości odżywcze (na porcję) 192 kJ  /  45 kcal
1,6 g Tłuszcz
1,2 g Białko
6,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umyj papryczki padrón i usuń łodygi. Oczyść grzyby shiitake i odetnij korzenie. Cukinie umyj, odetnij końce. Pokrój cukinie w plastry o grubości około 1 cm. Naprzemiennie nabij różne warzywa na patyczki.

Krok 2

Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 3 minuty z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.

Krok 3

Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej.

Krok 4

Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.

Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):

Postępuj według punktów 1 i 2 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj białe wino i cukier na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sos sojowy, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszaj.

Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.

ID przepisu: 181

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umyj papryczki padrón i usuń łodygi. Oczyść grzyby shiitake i odetnij korzenie. Cukinie umyj, odetnij końce. Pokrój cukinie w plastry o grubości około 1 cm. Naprzemiennie nabij różne warzywa na patyczki.

Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 3 minuty z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.

Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej.

Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.