

Szaszłyki warzywne
Przygotowanie
Krok 1
Umyj papryczki padrón i usuń łodygi. Oczyść grzyby shiitake i odetnij korzenie. Cukinie umyj, odetnij końce. Pokrój cukinie w plastry o grubości około 1 cm. Naprzemiennie nabij różne warzywa na patyczki.
Krok 2
Rozgrzej olej na patelni i smaż szaszłyki na średnim ogniu przez około 3 minuty (pod pokrywką). Odwróć szaszłyki i smaż przez około 3 minuty z drugiej strony. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple.
Krok 3
Zlej olej pozostały na patelni. Dodaj Marynatę Yakitori (lub Sos do ryżu Kikkoman) na patelnię i podgrzej.
Krok 4
Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.
Przygotowanie bez Marynaty Yakitori Kikkoman (lub Sosu do ryżu Kikkoman):
Postępuj według punktów 1 i 2 powyżej. Następnie zlej resztę oleju z patelni. Dodaj białe wino i cukier na patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj sos sojowy, cebulę i czosnek. Dobrze wymieszaj.
Posmaruj szaszłyki sosem i podawaj.
ID przepisu: 181
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej