Placek z pieczarkami i szałwią
Placek z pieczarkami i szałwią

Placek z pieczarkami i szałwią

Czas ogółem120 min
15 minCzas przygotowania
45 minCzas gotowania
60 minCzas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju
500 g
pokrojonych brązowych pieczarek
1 
czerwona cebula, pokrojona w plasterki
3 
ząbki czosnku, posiekane
150 g
pokrojonych ugotowanych kasztanów
100 g
szpinaku
1 łyżka
posiekanej szałwii
 ¼ łyżeczka
pieprzu
375 g
gotowego ciasta francuskiego w formie rolki
Mleko do smarowania pędzlem

Przygotowanie

Krok 1

Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i cebulę. Smaż przez około 10 minut, aż woda odparuje. Dodaj czosnek, kasztany, szpinak, sos sojowy, szałwię i pieprz. Smaż do suchości przez kolejne 4 minuty, często mieszając.

Krok 2

Odstaw do ostygnięcia. Następnie zawiń w folię spożywczą w kształt wałka. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Krok 3

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.

Krok 4

Rozwiń ciasto francuskie. Odwiń nadzienie z folii spożywczej. Ułóż farsz na cieście i posmaruj brzegi wodą za pomocą pędzla. Zawiń ciasto wokół nadzienia. Wytnij nadmiar ciasta i dociśnij na brzegach, aby się skleiło.

Krok 5

Ciasto ułóż na blasze brzegami do dołu. Użyj ostrego noża, aby naciąć wierzch ciasta.

Krok 6

Posmaruj mlekiem za pomocą pędzla. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut lub do momentu, kiedy ciasto się zarumieni.

ID przepisu: 445

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj pieczarki i cebulę. Smaż przez około 10 minut, aż woda odparuje. Dodaj czosnek, kasztany, szpinak, sos sojowy, szałwię i pieprz. Smaż do suchości przez kolejne 4 minuty, często mieszając.

Odstaw do ostygnięcia. Następnie zawiń w folię spożywczą w kształt wałka. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blachę do pieczenia papierem.

Rozwiń ciasto francuskie. Odwiń nadzienie z folii spożywczej. Ułóż farsz na cieście i posmaruj brzegi wodą za pomocą pędzla. Zawiń ciasto wokół nadzienia. Wytnij nadmiar ciasta i dociśnij na brzegach, aby się skleiło.

Ciasto ułóż na blasze brzegami do dołu. Użyj ostrego noża, aby naciąć wierzch ciasta.

Posmaruj mlekiem za pomocą pędzla. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut lub do momentu, kiedy ciasto się zarumieni.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.