

Burger z soczewicy i fasoli z serem halloumi i sosem BBQ z wędzoną śliwką
Wypróbuj burgera w wersji wegetariańskiej z kotletem z fasoli i soczewicy, domowym sosem BBQ z wędzoną śliwką i bułką domowego wypieku. To pyszna i pożywna alternatywa dla tradycyjnych burgerów z mięsem.
Składniki
Bułki:
Kotlet z soczewicy i fasoli:
Sos BBQ:
Dodatkowo:
Przygotowanie
Krok 1

140 g mąki pszennej – 5 g drożdży instant – 1 łyżka cukru – 1 małe jajko – ½ łyżeczka soli – 60 ml wody – 20 g stopionego masła – sezam – 1 roztrzepane jajko
Mąkę, drożdże, cukier, jajko, sól i wodę umieść w misce i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj masło i ugniataj dalej, aż uzyskasz gładką i miękką konsystencję. Odstaw do wyrośnięcia. Uformuj 4 bułeczki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Odstaw bułeczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podwoją objętość, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut.
Krok 2

1 mała cebula – 1 ząbek czosnku – 40 g zielonej soczewicy – 200 g czerwonej fasoli (z puszki) – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka papryki w proszku – ½ łyżeczka kuminu – 25 g płatków owsianych – 1 łyżka łusek babki płesznik (psyllium husk) – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Soczewicę ugotuj w 1 szklance wody. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Umieść w misce odsączoną soczewicę, fasolę, przecier pomidorowy, Sos sojowy Kikkoman, przyprawy oraz płatki owsiane i łuski babki płesznik. Zmiksuj na masę z grudkami. Dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.
Krok 3

3 łyżki oliwy
Z masy uformuj kotlety. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą i piecz w 180°C przez około 20 minut.
Krok 4

50 ml wody – 50 g śliwek wędzonych – 1 łyżeczka octu – 1 łyżeczka cukru trzcinowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – ½ łyżeczka musztardy – ½ łyżeczka cynamonu – ¼ łyżeczka chili – 50 g ketchupu – 15 ml brandy
Śliwki zalej wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 15 minut).
Dodaj pozostałe składniki i ponownie zagotuj.
Zmiksuj całość na gładki sos. W razie potrzeby dodaj więcej wody.
Krok 5

100 g sera halloumi – ½ pomidora – 1 garść garść rukoli
Ser halloumi pokrój na plastry grubości 1 cm. Zgrilluj.
Bułeczki przekrój na pół. Posmaruj spód sosem BBQ. Ułóż kotleta, ser halloumi, pomidora i rukolę.
Przykryj górną połową bułki. Podawaj od razu.
Wskazówka:
Domowy śliwkowy sos BBQ możesz zastąpić gotowym azjatyckim sosem śliwkowym, dodając do niego łyżeczkę wędzonej papryki w proszku.
ID przepisu: 1219
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej