Burger z soczewicy i fasoli z serem halloumi i sosem BBQ z wędzoną śliwką

Czas ogółem 120 min
20 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania
60 min Czas odpoczywania

Wypróbuj burgera w wersji wegetariańskiej z kotletem z fasoli i soczewicy, domowym sosem BBQ z wędzoną śliwką i bułką domowego wypieku. To pyszna i pożywna alternatywa dla tradycyjnych burgerów z mięsem.

Składniki

2 porcj(e/i)

Bułki:

140 g
mąki pszennej
5 g
drożdży instant
1 łyżka
cukru
1 
małe jajko
 ½ łyżeczka
soli
60 ml
wody
20 g
stopionego masła
sezam
1 
roztrzepane jajko

Kotlet z soczewicy i fasoli:

1 
mała cebula
1 
ząbek czosnku
40 g
zielonej soczewicy
200 g
czerwonej fasoli (z puszki)
1 łyżka
przecieru pomidorowego
1 łyżeczka
papryki w proszku
 ½ łyżeczka
kuminu
25 g
płatków owsianych
1 łyżka
łusek babki płesznik (psyllium husk)
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
3 łyżki
oliwy

Sos BBQ:

50 ml
wody
50 g
śliwek wędzonych
1 łyżeczka
octu
1 łyżeczka
cukru trzcinowego
 ½ łyżeczka
musztardy
 ½ łyżeczka
cynamonu
 ¼ łyżeczka
chili
50 g
ketchupu
15 ml
brandy

Dodatkowo:

100 g
sera halloumi
 ½ 
pomidora
1 garść
garść rukoli
Wartości odżywcze (na porcję) 3245 kJ  /  775 kcal
22 g Tłuszcz
35 g Białko
110 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

140 g mąki pszennej – 5 g drożdży instant – 1 łyżka cukru – 1  małe jajko –  ½ łyżeczka soli – 60 ml wody – 20 g stopionego masła – sezam – 1  roztrzepane jajko

Mąkę, drożdże, cukier, jajko, sól i wodę umieść w misce i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj masło i ugniataj dalej, aż uzyskasz gładką i miękką konsystencję. Odstaw do wyrośnięcia. Uformuj 4 bułeczki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Odstaw bułeczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podwoją objętość, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut.

Krok 2

1  mała cebula – 1  ząbek czosnku – 40 g zielonej soczewicy – 200 g czerwonej fasoli (z puszki) – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka papryki w proszku –  ½ łyżeczka kuminu – 25 g płatków owsianych – 1 łyżka łusek babki płesznik (psyllium husk) – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Soczewicę ugotuj w 1 szklance wody. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Umieść w misce odsączoną soczewicę, fasolę, przecier pomidorowy, Sos sojowy Kikkoman, przyprawy oraz płatki owsiane i łuski babki płesznik. Zmiksuj na masę z grudkami. Dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.

Krok 3

3 łyżki oliwy

Z masy uformuj kotlety. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą i piecz w 180°C przez około 20 minut.

Krok 4

50 ml wody – 50 g śliwek wędzonych – 1 łyżeczka octu – 1 łyżeczka cukru trzcinowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka musztardy –  ½ łyżeczka cynamonu –  ¼ łyżeczka chili – 50 g ketchupu – 15 ml brandy

Śliwki zalej wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 15 minut). 
Dodaj pozostałe składniki i ponownie zagotuj. 
Zmiksuj całość na gładki sos. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

Krok 5

100 g sera halloumi –  ½  pomidora – 1 garść garść rukoli

Ser halloumi pokrój na plastry grubości 1 cm. Zgrilluj.
Bułeczki przekrój na pół. Posmaruj spód sosem BBQ. Ułóż kotleta, ser halloumi, pomidora i rukolę. 
Przykryj górną połową bułki. Podawaj od razu.

Wskazówka:

Domowy śliwkowy sos BBQ możesz zastąpić gotowym azjatyckim sosem śliwkowym, dodając do niego łyżeczkę wędzonej papryki w proszku.

ID przepisu: 1219

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

140 g mąki pszennej – 5 g drożdży instant – 1 łyżka cukru – 1  małe jajko –  ½ łyżeczka soli – 60 ml wody – 20 g stopionego masła – sezam – 1  roztrzepane jajko

Mąkę, drożdże, cukier, jajko, sól i wodę umieść w misce i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj masło i ugniataj dalej, aż uzyskasz gładką i miękką konsystencję. Odstaw do wyrośnięcia. Uformuj 4 bułeczki. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.
Odstaw bułeczki w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy bułeczki podwoją objętość, wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut.

1  mała cebula – 1  ząbek czosnku – 40 g zielonej soczewicy – 200 g czerwonej fasoli (z puszki) – 1 łyżka przecieru pomidorowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka papryki w proszku –  ½ łyżeczka kuminu – 25 g płatków owsianych – 1 łyżka łusek babki płesznik (psyllium husk) – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Soczewicę ugotuj w 1 szklance wody. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj. Umieść w misce odsączoną soczewicę, fasolę, przecier pomidorowy, Sos sojowy Kikkoman, przyprawy oraz płatki owsiane i łuski babki płesznik. Zmiksuj na masę z grudkami. Dodaj posiekaną pietruszkę i wymieszaj.

3 łyżki oliwy

Z masy uformuj kotlety. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej oliwą i piecz w 180°C przez około 20 minut.

50 ml wody – 50 g śliwek wędzonych – 1 łyżeczka octu – 1 łyżeczka cukru trzcinowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman ½ łyżeczka musztardy –  ½ łyżeczka cynamonu –  ¼ łyżeczka chili – 50 g ketchupu – 15 ml brandy

Śliwki zalej wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż zmiękną (około 15 minut). 
Dodaj pozostałe składniki i ponownie zagotuj. 
Zmiksuj całość na gładki sos. W razie potrzeby dodaj więcej wody.

100 g sera halloumi –  ½  pomidora – 1 garść garść rukoli

Ser halloumi pokrój na plastry grubości 1 cm. Zgrilluj.
Bułeczki przekrój na pół. Posmaruj spód sosem BBQ. Ułóż kotleta, ser halloumi, pomidora i rukolę. 
Przykryj górną połową bułki. Podawaj od razu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.