Makaron conchiglie z krewetkami i warzywami w kremowym sosie curry
Makaron conchiglie z krewetkami i warzywami w kremowym sosie curry

Makaron conchiglie z krewetkami i warzywami w kremowym sosie curry

5 1 Oceny
Czas ogółem35 min
15 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
2 
gałązki bazylii
1 
mała żółta papryka
160 g
kapusty szpiczastej
160 g
pomidorków koktajlowych
240 g
makaronu conchiglie
160 g
gotowych krewetek
2 łyżki
oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz
160 ml
ulubionego bulionu (np. drobiowego, warzywnego lub rybnego)
200 g
śmietanki 18%
4 łyżki
słodkiej musztardy
4 łyżeczki
curry
Wartości odżywcze (na porcję)2143 kJ / 508 kcal
23,7 gTłuszcz
19 gBiałko
52,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Oderwij listki bazylii, umyj i osusz. Przekrój paprykę na pół, usuń nasiona i umyj. Umyj kapustę i pokrój w 2-3 cm kostki. Wymieszaj z papryką. Umyj pomidory.

Krok 2

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj krewetki i otrzep z wody. Rozgrzej oliwę, dodaj krewetki i warzywa. Podsmażaj przez 4-5 minut. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

Krok 3

Na patelnię dodaj bulion, śmietankę, sos sojowy, musztardę oraz curry. Zagotuj i zmniejsz ogień.

Krok 4

Warzywa, krewetki i makaron wymieszaj z sosem. Wyłóż na talerze i udekoruj bazylią. Podawaj.

ID przepisu: 131

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Oderwij listki bazylii, umyj i osusz. Przekrój paprykę na pół, usuń nasiona i umyj. Umyj kapustę i pokrój w 2-3 cm kostki. Wymieszaj z papryką. Umyj pomidory.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj krewetki i otrzep z wody. Rozgrzej oliwę, dodaj krewetki i warzywa. Podsmażaj przez 4-5 minut. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

Na patelnię dodaj bulion, śmietankę, sos sojowy, musztardę oraz curry. Zagotuj i zmniejsz ogień.

Warzywa, krewetki i makaron wymieszaj z sosem. Wyłóż na talerze i udekoruj bazylią. Podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.