Wędzone tofu z ryżem, brokułami i ogórkiem
Wędzone tofu z ryżem, brokułami i ogórkiem

Wędzone tofu z ryżem, brokułami i ogórkiem

Czas ogółem35 min
15 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Lekki i zdrowy przepis wegetariański. Sos teriyaki bbq z dodatkiem miodu nadaje głęboki smak umami wędzonemu tofu.

Składniki

2 porcj(e/i)

Ogórki:

4 
małe ogórki
1 łyżka
octu ryżowego
1 łyżka
nasion sezamu
1 łyżka
posiekanego chili
100 g
ryżu basmati
100 g
brokułu
180 g
wędzonego tofu
1 łyżka
oliwy
 ½ pęczek
szczypiorku
1 szczypta
pieprzu
Wartości odżywcze (na porcję)2214 kJ / 529 kcal
23 gTłuszcz
24 gBiałko
52 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

4  małe ogórki gruntowe – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka nasion sezamu – 1 łyżka posiekanego chili

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni. Ogórki kroimy w kawałki o grubości 1 cm. Mieszamy je z sezamem, olejem, octem, sosem sojowym i chili. Odstawiamy do lodówki.

Krok 2

100 g ryżu basmati – 100 g brokułu

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z czasem na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze przez 5 minut.

Krok 3

180 g wędzonego tofu – 1 łyżka oliwy – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman

Tofu kroimy na 4 kawałki. Smażymy je na rumiany kolor na oliwie, po czym dolewamy sos teriyaki i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4

 ½ pęczek szczypiorku – 1 szczypta pieprzu

Podajemy je na ryżu razem z brokułami i ogórkami. Całość posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.

ID przepisu: 1175

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

4 małe ogórki gruntowe – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka nasion sezamu – 1 łyżka posiekanego chili

Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni. Ogórki kroimy w kawałki o grubości 1 cm. Mieszamy je z sezamem, olejem, octem, sosem sojowym i chili. Odstawiamy do lodówki.

100 g ryżu basmati – 100 g brokułu

Ryż gotujemy na sypko zgodnie z czasem na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze przez 5 minut.

180 g wędzonego tofu – 1 łyżka oliwy – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman

Tofu kroimy na 4 kawałki. Smażymy je na rumiany kolor na oliwie, po czym dolewamy sos teriyaki i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

½ pęczek szczypiorku – 1 szczypta pieprzu

Podajemy je na ryżu razem z brokułami i ogórkami. Całość posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.