Wędzone tofu z ryżem, brokułami i ogórkiem
Lekki i zdrowy przepis wegetariański. Sos teriyaki bbq z dodatkiem miodu nadaje głęboki smak umami wędzonemu tofu.
Przygotowanie
Krok 1
4 małe ogórki gruntowe – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka nasion sezamu – 1 łyżka posiekanego chili
Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni. Ogórki kroimy w kawałki o grubości 1 cm. Mieszamy je z sezamem, olejem, octem, sosem sojowym i chili. Odstawiamy do lodówki.
Krok 2
100 g ryżu basmati – 100 g brokułu
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z czasem na opakowaniu. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze przez 5 minut.
Krok 3
180 g wędzonego tofu – 1 łyżka oliwy – 3 łyżki Sos Teriyaki BBQ z miodem Kikkoman
Tofu kroimy na 4 kawałki. Smażymy je na rumiany kolor na oliwie, po czym dolewamy sos teriyaki i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.
Krok 4
½ pęczek szczypiorku – 1 szczypta pieprzu
Podajemy je na ryżu razem z brokułami i ogórkami. Całość posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
ID przepisu: 1175
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej