Nadziewany kurczak z jabłkami i żurawiną

Czas ogółem 870 min
150 min Czas przygotowania
720 min Czas marynowania

Składniki

1 porcj(e/i)
cały kurczak o wadze ok. 2 kg

Marinate

2 łyżeczki
słodkiej papryki
1 łyżeczka
czosnku
0,5 łyżeczka
ostrej papryki
1 łyżeczka
kurkumy
1 szczypta
pieprzu

Nadzienie

10 łyżki
kaszy (np. pęczak)
750 ml
bulionu
1 
jajko
80 g
suszonych śliwek

Dodatkowo

30 g
świeżej żurawiny
300 g
niewielkie jabłka (ok. 2-3)

Przygotowanie

Krok 1

Kurczaka wyfiletować nie uszkadzając przy tym skóry. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso z każdej strony. Przełożyć do szklanego naczynia, dodać pozostałą marynatę i wstawić do lodówki na całą noc.

Krok 2

Następnego dnia ugotować kaszę w 750 ml bulionu. Wystudzić. Do wystudzonej kaszy dodać 1 surowe jajko i suszone śliwki, wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zamarynowanego kurczaka. Aby zabezpieczyć nadzienie przed wstawieniem do piekarnika, można spiąć mięso wykałaczkami. Dookoła kurczaka ułożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz żurawinę.

Krok 3

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (ok. 1-2 godziny). Początkowo piec pod przykryciem, na ostatnie 20 minut pieczenia zdjąć pokrywkę, by mięso się zarumieniło.

ID przepisu: 934

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Kurczaka wyfiletować nie uszkadzając przy tym skóry. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso z każdej strony. Przełożyć do szklanego naczynia, dodać pozostałą marynatę i wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia ugotować kaszę w 750 ml bulionu. Wystudzić. Do wystudzonej kaszy dodać 1 surowe jajko i suszone śliwki, wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zamarynowanego kurczaka. Aby zabezpieczyć nadzienie przed wstawieniem do piekarnika, można spiąć mięso wykałaczkami. Dookoła kurczaka ułożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz żurawinę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (ok. 1-2 godziny). Początkowo piec pod przykryciem, na ostatnie 20 minut pieczenia zdjąć pokrywkę, by mięso się zarumieniło.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.