

Nadziewany kurczak z jabłkami i żurawiną
Składniki
Marinate
Nadzienie
Dodatkowo
Przygotowanie
Krok 1
Kurczaka wyfiletować nie uszkadzając przy tym skóry. W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, natrzeć nią mięso z każdej strony. Przełożyć do szklanego naczynia, dodać pozostałą marynatę i wstawić do lodówki na całą noc.
Krok 2
Następnego dnia ugotować kaszę w 750 ml bulionu. Wystudzić. Do wystudzonej kaszy dodać 1 surowe jajko i suszone śliwki, wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnić zamarynowanego kurczaka. Aby zabezpieczyć nadzienie przed wstawieniem do piekarnika, można spiąć mięso wykałaczkami. Dookoła kurczaka ułożyć jabłka pokrojone w ósemki oraz żurawinę.
Krok 3
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (ok. 1-2 godziny). Początkowo piec pod przykryciem, na ostatnie 20 minut pieczenia zdjąć pokrywkę, by mięso się zarumieniło.
ID przepisu: 934
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej