Rolka z paluszkami rybnymi (uramaki)

Czas ogółem 15 min
5 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania

Przepis i składniki na sushi uramaki z paluszkami rybnymi i kolorowymi świeżymi warzywami.

Składniki

8 porcj(e/i)
2 
paluszki rybne (mrożone)
Olej do smażenia lub głębokiego smażenia
1 
arkusz nori
200 g
ugotowanego ryżu do sushi
 ½ łyżeczka
pasty wasabi
2 łyżeczki
majonezu
1 
garść rukoli
6 
pasków papryki
2 
paski ogórka
2 łyżki
prażonych ziaren sezamu

Alternatywnie dla dressingu sezamowego Kikkoman:

10 g
masła orzechowego
10 g
wody
2 
krople oleju sezamowego

Do podania:

rzeżucha
majonez
Wartości odżywcze (na porcję) 588 kJ  /  141 kcal
7,7 g Tłuszcz
7 g Białko
10,4 g Węglowodany

Samouczki

KIKKOMAN Rolka uramaki z paluszkami rybnymi

Przygotowanie

Krok 1

Usmaż paluszki rybne (w głębokim oleju).

Krok 2

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Krok 3

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Krok 4

Całkowicie odwróć.

Krok 5

Rozsmaruj pastę wasabi i majonez wąsko wzdłuż środka.

Krok 6

Połóż rukolę, paluszki rybne, paski czerwonej papryki i ogórka wzdłuż na wierzchu.

Krok 7

Skrop dressingiem sezamowym Kikkoman.

Krok 8

Zwiń rolkę.

Krok 9

Zawiń w folię spożywczą, uformuj matą do sushi i odwiń.

Krok 10

Pokrój na 8 kawałków w tym samym rozmiarze.

Krok 11

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu.

Krok 12

Udekoruj rzeżuchą, majonezem i dressingiem sezamowym Kikkoman.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 943

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Usmaż paluszki rybne (w głębokim oleju).

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Rozsmaruj pastę wasabi i majonez wąsko wzdłuż środka.

Połóż rukolę, paluszki rybne, paski czerwonej papryki i ogórka wzdłuż na wierzchu.

Skrop dressingiem sezamowym Kikkoman.

Zwiń rolkę.

Zawiń w folię spożywczą, uformuj matą do sushi i odwiń.

Pokrój na 8 kawałków w tym samym rozmiarze.

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu.

Udekoruj rzeżuchą, majonezem i dressingiem sezamowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.