Rolka z paluszkami rybnymi (uramaki)
Rolka z paluszkami rybnymi (uramaki)

Rolka z paluszkami rybnymi (uramaki)

5 1 Oceny
Czas ogółem15 min
5 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Przepis i składniki na sushi uramaki z paluszkami rybnymi i kolorowymi świeżymi warzywami.

Składniki

8 porcj(e/i)
2 
paluszki rybne (mrożone)
Olej do smażenia lub głębokiego smażenia
1 
arkusz nori
200 g
ugotowanego ryżu do sushi
 ½ łyżeczka
pasty wasabi
2 łyżeczki
majonezu
1 
garść rukoli
6 
pasków papryki
2 
paski ogórka
2 łyżki
prażonych ziaren sezamu

Alternatywnie dla dressingu sezamowego Kikkoman:

10 g
masła orzechowego
10 g
wody
2 
krople oleju sezamowego

Do podania:

rzeżucha
majonez
Wartości odżywcze (na porcję)588 kJ / 141 kcal
7,7 gTłuszcz
7 gBiałko
10,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Usmaż paluszki rybne (w głębokim oleju).

Krok 2

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Krok 3

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Krok 4

Całkowicie odwróć.

Krok 5

Rozsmaruj pastę wasabi i majonez wąsko wzdłuż środka.

Krok 6

Połóż rukolę, paluszki rybne, paski czerwonej papryki i ogórka wzdłuż na wierzchu.

Krok 7

Skrop dressingiem sezamowym Kikkoman.

Krok 8

Zwiń rolkę.

Krok 9

Zawiń w folię spożywczą, uformuj matą do sushi i odwiń.

Krok 10

Pokrój na 8 kawałków w tym samym rozmiarze.

Krok 11

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu.

Krok 12

Udekoruj rzeżuchą, majonezem i dressingiem sezamowym Kikkoman.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 943

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Usmaż paluszki rybne (w głębokim oleju).

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Rozsmaruj pastę wasabi i majonez wąsko wzdłuż środka.

Połóż rukolę, paluszki rybne, paski czerwonej papryki i ogórka wzdłuż na wierzchu.

Skrop dressingiem sezamowym Kikkoman.

Zwiń rolkę.

Zawiń w folię spożywczą, uformuj matą do sushi i odwiń.

Pokrój na 8 kawałków w tym samym rozmiarze.

Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu.

Udekoruj rzeżuchą, majonezem i dressingiem sezamowym Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.