Rolka z paluszkami rybnymi (uramaki)
Przepis i składniki na sushi uramaki z paluszkami rybnymi i kolorowymi świeżymi warzywami.
Składniki
Alternatywnie dla dressingu sezamowego Kikkoman:
Do podania:
Samouczki
Przygotowanie
Krok 1
Usmaż paluszki rybne (w głębokim oleju).
Krok 2
Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.
Krok 3
Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
Krok 4
Całkowicie odwróć.
Krok 5
Rozsmaruj pastę wasabi i majonez wąsko wzdłuż środka.
Krok 6
Połóż rukolę, paluszki rybne, paski czerwonej papryki i ogórka wzdłuż na wierzchu.
Krok 7
Skrop dressingiem sezamowym Kikkoman.
Krok 8
Zwiń rolkę.
Krok 9
Zawiń w folię spożywczą, uformuj matą do sushi i odwiń.
Krok 10
Pokrój na 8 kawałków w tym samym rozmiarze.
Krok 11
Obtocz każdy z dwóch stron w nasionach sezamu.
Krok 12
Udekoruj rzeżuchą, majonezem i dressingiem sezamowym Kikkoman.
Wskazówka:
Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.
Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)
- 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
- 450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go
Lub alternatywnie:
- 70 ml octu ryżowego
- 30 g cukru
- 15 g soli
ID przepisu: 943
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej