Dutch baby z burratą i prosciutto

Czas ogółem 35 min
15 min Czas przygotowania
20 min Czas gotowania

Pieczony, chrupiący i puszysty naleśnik w wersji wytrawnej: z burratą, surową szynką i usmażonymi na chrupko brokułami Bimi z cytrynową nutą Ponzu. Niebanalny przepis na pyszne i pożywne śniadanie.

Składniki

2 porcj(e/i)
120 g
mąki pszennej
200 ml
mleka
3 
jajka
2 łyżeczki
masła
150 g
brokułów Bimi
2 łyżki
oliwy
1 
ząbek czosnku

Do podania:

125 g
burraty
60 g
szynki prosciutto crudo
30 g
pomidorków koktajlowych
kilka listków bazylii
świeżo zmielony pieprz
Wartości odżywcze (na porcję) 2181 kJ  /  521 kcal
28,8 g Tłuszcz
32 g Białko
33,1 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g mąki pszennej – 200 ml mleka – 3  jajka – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do piekarnika dwa żeliwne lub żaroodporne naczynia na 20 min.
Zmiksuj mąkę, mleko, jajka i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman na jednolitą masę. 

Krok 2

2 łyżeczki masła

Naczynia wyjmij z piekarnika i posmaruj masłem. Szybko wlej po połowie ciasta do obu naczyń i włóż je z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 15 min.

Krok 3

150 g brokułów Bimi – 2 łyżki oliwy – 1  ząbek czosnku – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Brokuły umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
Na patelni podgrzej oliwę i dodaj brokuły. Smaż 3 min, ciągle mieszając. Dodaj posiekany czosnek oraz Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Smaż jeszcze chwilę.

Krok 4

125 g burraty – 60 g szynki prosciutto crudo – 30 g pomidorków koktajlowych – kilka listków bazylii – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżeczka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Na każdym upieczonym naleśniku ułóż połowę burraty, brokułów, plasterków szynki i pomidorków koktajlowych. Udekoruj świeżą bazylią i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość możesz dodatkowo polać Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.

Wskazówka:

Zamiast brokułów Bimi możesz użyć zielonych szparagów albo groszku cukrowego. Świetnie sprawdzą się też usmażone razem z warzywami pieczarki.

ID przepisu: 1225

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g mąki pszennej – 200 ml mleka – 3  jajka – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do piekarnika dwa żeliwne lub żaroodporne naczynia na 20 min.
Zmiksuj mąkę, mleko, jajka i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman na jednolitą masę. 

2 łyżeczki masła

Naczynia wyjmij z piekarnika i posmaruj masłem. Szybko wlej po połowie ciasta do obu naczyń i włóż je z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 15 min.

150 g brokułów Bimi – 2 łyżki oliwy – 1  ząbek czosnku – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Brokuły umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
Na patelni podgrzej oliwę i dodaj brokuły. Smaż 3 min, ciągle mieszając. Dodaj posiekany czosnek oraz Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Smaż jeszcze chwilę.

125 g burraty – 60 g szynki prosciutto crudo – 30 g pomidorków koktajlowych – kilka listków bazylii – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżeczka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Na każdym upieczonym naleśniku ułóż połowę burraty, brokułów, plasterków szynki i pomidorków koktajlowych. Udekoruj świeżą bazylią i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość możesz dodatkowo polać Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.