

Dutch baby z burratą i prosciutto
Pieczony, chrupiący i puszysty naleśnik w wersji wytrawnej: z burratą, surową szynką i usmażonymi na chrupko brokułami Bimi z cytrynową nutą Ponzu. Niebanalny przepis na pyszne i pożywne śniadanie.
Przygotowanie
Krok 1

120 g mąki pszennej – 200 ml mleka – 3 jajka – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman
Nagrzej piekarnik do 200°C. Włóż do piekarnika dwa żeliwne lub żaroodporne naczynia na 20 min.
Zmiksuj mąkę, mleko, jajka i Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman na jednolitą masę.
Krok 2

2 łyżeczki masła
Naczynia wyjmij z piekarnika i posmaruj masłem. Szybko wlej po połowie ciasta do obu naczyń i włóż je z powrotem do piekarnika. Piecz przez około 15 min.
Krok 3

150 g brokułów Bimi – 2 łyżki oliwy – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman
Brokuły umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni podgrzej oliwę i dodaj brokuły. Smaż 3 min, ciągle mieszając. Dodaj posiekany czosnek oraz Cytrusowy sos Ponzu Kikkoman. Smaż jeszcze chwilę.
Krok 4

125 g burraty – 60 g szynki prosciutto crudo – 30 g pomidorków koktajlowych – kilka listków bazylii – świeżo zmielony pieprz – 1 łyżeczka Ponzu - Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman
Na każdym upieczonym naleśniku ułóż połowę burraty, brokułów, plasterków szynki i pomidorków koktajlowych. Udekoruj świeżą bazylią i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Całość możesz dodatkowo polać Cytrusowym sosem Ponzu Kikkoman.
Wskazówka:
Zamiast brokułów Bimi możesz użyć zielonych szparagów albo groszku cukrowego. Świetnie sprawdzą się też usmażone razem z warzywami pieczarki.
ID przepisu: 1225
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej