

Cataplana z piekarnika z małżami i krewetkami
Jedno naczynie, mnóstwo kulinarnej rozkoszy. Aromatyczna cataplana z małżami i krewetkami to proste w przygotowaniu danie, które zachwyca śródziemnomorskim smakiem.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Małże i krewetki włóż do zimnej wody.
Krok 2
Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki. Opłucz paprykę i pomidory śliwkowe i pokrój je na małe kawałki.
Krok 3
Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na oliwie na małym ogniu.
Krok 4
Dodaj przecier pomidorowy, paprykę i liście laurowe. Wlej białe wino i zredukuj sos o połowę.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 6
Dodaj pomidory, paprykę, ziemniaki i krewetki. Wlej bulion rybny i dopraw cukrem i sosem sojowym Kikkoman.
Krok 7
Małże i krewetki włóż do naczynia i piecz w piekarniku na środkowej półce (20 Min.).
Krok 8
Posiekaj kolendrę i pietruszkę. Obierz listki z gałązki tymianku. Przed podaniem udekoruj danie świeżymi ziołami.
ID przepisu: 1067
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej