Cataplana z piekarnika z małżami i krewetkami

1 1 Oceny
Czas ogółem 85 min
25 min Czas przygotowania
60 min Czas gotowania

Jedno naczynie, mnóstwo kulinarnej rozkoszy. Aromatyczna cataplana z małżami i krewetkami to proste w przygotowaniu danie, które zachwyca śródziemnomorskim smakiem.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 kg
świeżych małży
8 
surowych krewetek królewskich z głową i pancerzem
500 g
ziemniaków woskowych
1 
cebula
1 
ząbek czosnku
80 g
boczku w płacie
400 g
pomidorów śliwkowych
2 
papryki (żółta i czerwona)
6 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
słodkiej papryki
1 łyżka
przecieru pomidorowego
250 ml
białego wina
200 ml
bulionu rybnego
2 
liście laurowe
1 szczypta
cukru
3 
gałązki tymianku
 ½ pęczek
świeżych liści kolendry
2 łyżki
liści natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) 2589 kJ  /  617 kcal
22,9 g Tłuszcz
42,9 g Białko
45,6 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Place the mussels and prawns in cold water.

Krok 2

Rinse, peel, and chop the potatoes into small pieces. Then rinse the peppers and plum tomatoes and chop them into small pieces.

Krok 3

Roughly dice the bacon. Peel and chop the onion and garlic and sauté in a pot over a gentle heat with the remaining olive oil and bacon.

Krok 4

Add the tomato paste, paprika and bay leaves. Pour in the white wine and reduce the liquid by half.

Krok 5

Preheat the oven to 200 °C.

Krok 6

Now add the tomatoes, peppers, potatoes and prawns. Add the fish stock and season with sugar and Kikkoman soy sauce. 

Krok 7

Place the mussels and prawns in the pot and cook together in the oven on the middle shelf.

Krok 8

In the meantime, chop the coriander and parsley, and pick the thyme leaves. Garnish with fresh herbs before serving.

ID przepisu: 1067

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Place the mussels and prawns in cold water.

Rinse, peel, and chop the potatoes into small pieces. Then rinse the peppers and plum tomatoes and chop them into small pieces.

Roughly dice the bacon. Peel and chop the onion and garlic and sauté in a pot over a gentle heat with the remaining olive oil and bacon.

Add the tomato paste, paprika and bay leaves. Pour in the white wine and reduce the liquid by half.

Preheat the oven to 200 °C.

Now add the tomatoes, peppers, potatoes and prawns. Add the fish stock and season with sugar and Kikkoman soy sauce. 

Place the mussels and prawns in the pot and cook together in the oven on the middle shelf.

In the meantime, chop the coriander and parsley, and pick the thyme leaves. Garnish with fresh herbs before serving.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.