Cataplana z piekarnika z małżami i krewetkami
Cataplana z piekarnika z małżami i krewetkami

Cataplana z piekarnika z małżami i krewetkami

4,2 42 Oceny
Czas ogółem85 min
25 minCzas przygotowania
60 minCzas gotowania

Jedno naczynie, mnóstwo kulinarnej rozkoszy. Aromatyczna cataplana z małżami i krewetkami to proste w przygotowaniu danie, które zachwyca śródziemnomorskim smakiem.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 kg
świeżych małży
8 
surowych krewetek królewskich z głową i pancerzem
500 g
ziemniaków woskowych
1 
cebula
1 
ząbek czosnku
80 g
boczku w płacie
400 g
pomidorów śliwkowych
2 
papryki (żółta i czerwona)
6 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
słodkiej papryki
1 łyżka
przecieru pomidorowego
250 ml
białego wina
200 ml
bulionu rybnego
2 
liście laurowe
1 szczypta
cukru
3 
gałązki tymianku
 ½ pęczek
świeżych liści kolendry
2 łyżki
liści natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)2589 kJ / 617 kcal
22,9 gTłuszcz
42,9 gBiałko
45,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Małże i krewetki włóż do zimnej wody.

Krok 2

Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki. Opłucz paprykę i pomidory śliwkowe i pokrój je na małe kawałki.

Krok 3

Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na oliwie na małym ogniu.

Krok 4

Dodaj przecier pomidorowy, paprykę i liście laurowe. Wlej białe wino i zredukuj sos o połowę.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 6

Dodaj pomidory, paprykę, ziemniaki i krewetki. Wlej bulion rybny i dopraw cukrem i sosem sojowym Kikkoman.

Krok 7

Małże i krewetki włóż do naczynia i piecz w piekarniku na środkowej półce (20 Min.).

Krok 8

Posiekaj kolendrę i pietruszkę. Obierz listki z gałązki tymianku. Przed podaniem udekoruj danie świeżymi ziołami.

ID przepisu: 1067

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Małże i krewetki włóż do zimnej wody.

Ziemniaki opłucz, obierz i pokrój na małe kawałki. Opłucz paprykę i pomidory śliwkowe i pokrój je na małe kawałki.

Boczek pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i razem z boczkiem podsmaż na oliwie na małym ogniu.

Dodaj przecier pomidorowy, paprykę i liście laurowe. Wlej białe wino i zredukuj sos o połowę.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Dodaj pomidory, paprykę, ziemniaki i krewetki. Wlej bulion rybny i dopraw cukrem i sosem sojowym Kikkoman.

Małże i krewetki włóż do naczynia i piecz w piekarniku na środkowej półce (20 Min.).

Posiekaj kolendrę i pietruszkę. Obierz listki z gałązki tymianku. Przed podaniem udekoruj danie świeżymi ziołami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.