Pikantne gnocchi z pomidorami, kiełbasą, koprem włoskim i szpinakiem

Czas ogółem 50 min
50 min Czas przygotowania

Oto posiłek, który niesie prawdziwe ukojenie. Kawałki aromatycznej kiełbasy zmieszane z pikantnym sosem pomidorowym i świeżymi gnocchi. Smak całości podkreśla dodatek sosu sojowego.

Składniki

4 porcj(e/i)
400 g
kiełbasy z ziołami
1 łyżka
oliwy z oliwek
1 
cebula, drobno posiekana
2 
cebule kopru włoskiego, pokrojone w kostkę
3 
ząbki czosnku, wyciśnięte
800 g
pomidorów śliwkowych z puszki
 ½ łyżeczka
suszonych płatków chili
2 łyżeczki
suszonego oregano
2 
liście laurowe
1 łyżka
przecieru pomidorowego
500 g
świeże gnocchi
100 g
młodego szpinaku
Mała paczka bazylii, liście posiekane
Tarty parmezan do posypania
Wartości odżywcze (na porcję) 2399 kJ  /  572 kcal
26,3 g Tłuszcz
26,1 g Białko
58,8 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozkrój kiełbasy i wyjmij mięso, oddzielając je od skórki. Rozgrzej olej na szerokiej patelni o wysokich brzegach na dużym ogniu i smaż mięso przez 8-10 minut, rozdzielając je na mniejsze kawałki za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy mięso zyska złoto-brązowy odcień, przełóż je na talerz i odstaw na bok.

Krok 2

Na patelnię dodaj cebulę i koper włoski i smaż je przez 10 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z 200 ml wody, płatki chili, oregano, liście laurowe, przecier pomidorowy i sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż lekko zmniejszy się objętość. Dopraw do smaku.

Krok 3

W międzyczasie zagotuj wodę na dużej patelni i gotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Krok 4

Podczas gdy gnocchi się gotują, wymieszaj szpinak z sosem, aż przywiędnie. Odcedź gnocchi i wymieszaj z sosem z bazylią. Usuń liście laurowe, rozdziel na 4 talerze i podawaj z parmezanem i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

ID przepisu: 164

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozkrój kiełbasy i wyjmij mięso, oddzielając je od skórki. Rozgrzej olej na szerokiej patelni o wysokich brzegach na dużym ogniu i smaż mięso przez 8-10 minut, rozdzielając je na mniejsze kawałki za pomocą drewnianej łyżki. Kiedy mięso zyska złoto-brązowy odcień, przełóż je na talerz i odstaw na bok.

Na patelnię dodaj cebulę i koper włoski i smaż je przez 10 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z 200 ml wody, płatki chili, oregano, liście laurowe, przecier pomidorowy i sos sojowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, aż lekko zmniejszy się objętość. Dopraw do smaku.

W międzyczasie zagotuj wodę na dużej patelni i gotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Podczas gdy gnocchi się gotują, wymieszaj szpinak z sosem, aż przywiędnie. Odcedź gnocchi i wymieszaj z sosem z bazylią. Usuń liście laurowe, rozdziel na 4 talerze i podawaj z parmezanem i dużą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.