

Pstrąg z grilla w cytrynowej marynacie Ponzu
Pstrąga łatwo zgrillować w całości, dlatego ten przepis też będzie łatwy: zamarynuj rybę w sosie Ponzu i podawaj z kremowym sosem z pieczonych cytryn. Po prostu letnia cytrusowa uczta!
Przygotowanie
Krok 1
Pstrąga umyj i oczyść z łusek. Natnij w poprzek, aby marynata mogła dostać się do środka.
Krok 2
Dymkę posiekaj. Przeciśnij czosnek przez praskę. Imbir zetrzyj na tarce.
Krok 3
Ryby posyp posiekaną dymką, czosnkiem oraz imbirem. Całość polej sosem Ponzu i odstaw do zamarynowania.
Krok 4
Czosnek grilluj w całości (ok. 20-30 min.), aż stanie się miękki i aromatyczny. Cytryny przekrój na połowy.
Krok 5
Grilluj pstrąga na rozgrzanym ruszcie po ok. 10 min. z każdej strony. Od czasu do czasu smaruj rybę resztą marynaty. Ułóż na ruszcie cytryny i grilluj, aż zmiękną i się zrumienią.
Krok 6
Odstaw zgrillowaną rybę.
Krok 7
Wyciśnij sok z pieczonych cytryn do miski. Dodaj oliwę, miód oraz przeciśnięty przez praskę pieczony czosnek. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw sosem sojowym i pieprzem.
Krok 8
Podawaj pstrąga z posiekaną dymką i sosem.
ID przepisu: 1116
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej