

Warzywne krokiety z pomidorowym sosem sojowym
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz i umyj. Gotuj na osolonym wrzątku przez ok. 20 minut. Odcedź, a następnie zetrzyj na puree.
Krok 2
Brokuła i kalafiora pokrój w różyczki, umyj i zblanszuj. Dobrze odcedź grzyby. Umyj pomidorki koktajlowe.
Krok 3
Jeden po drugim obtocz wszystkie kawałki warzyw w puree ziemniaczanym.
Krok 4
W misce ubij jajko z 2 łyżkami sosu sojowego i odrobiną pieprzu. Mąkę i bułkę tartą panko wsyp do osobnych misek. Pokryte puree ziemniaczanym kawałki warzyw maczaj po kolei w miseczkach, obtaczając je najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w panko.
Krok 5
Przygotuj pomidorowy sos sojowy. Zagotuj sok pomidorowy i dodaj oliwki. Dopraw do smaku resztą sosu sojowego i cukrem (lub słodkim sosem sojowym) oraz pieprzem cayenne. Utrzyj sos bezpośrednio przed podaniem.
Krok 6
Umyj i odwiruj liście rukoli. W razie potrzeby porwij je na kawałki wielkości kęsa.
Krok 7
Rozgrzej olej. Kawałki warzyw w puree ziemniaczanym smaż w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Następnie wyłóż je na ręcznik kuchenny i odsącz z tłuszczu. Zaaranżuj krokiety warzywne oraz sos pomidorowo-sojowy na talerzach. Udekoruj rukolą i podawaj.
ID przepisu: 845
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej