Miska burrito ze słodkimi ziemniakami teriyaki, czarną fasolą i awokado
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C z wentylatorem/z gazem na 7. Wyłóż szeroką blachę papierem do pieczenia, rozłóż słodkie ziemniaki i dodaj 3 łyżki marynaty teriyaki i 1 łyżkę oleju. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą gotowe i zyskają złotobrązowy kolor.
Krok 2
W międzyczasie zagotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odsącz i odstaw na bok.
Krok 3
Aby przygotować fasolę, rozgrzej 1 łyżkę oleju na średniej patelni i smaż cebulę przez 5 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i pastę chipotle i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj fasolę z pozostałą 1 łyżką marynaty teriyaki oraz odrobiną wody i smaż przez kolejne 5 minut.
Krok 4
Rozgrzej pozostały olej na patelni na dużym ogniu i smaż plastry papryki przez 6-8 minut, aż się przyrumienią i zmiękną.
Krok 5
Rozdziel ryż między 4 miski i posyp słodkimi ziemniakami, fasolą, czerwoną papryką i plastrami awokado. Podawaj z łódeczkami z cytryn oraz posiekanym szczypiorkiem.
ID przepisu: 291
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej