Miska burrito ze słodkimi ziemniakami teriyaki, czarną fasolą i awokado

Czas ogółem 55 min
15 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
3 
średniej wielkości słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na 2 cm kawałki
3 łyżki
oleju rzepakowego
300 g
brązowego ryżu
1 
czerwona cebula, drobno posiekana
2 
ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżka
pasty chipotle
400 g
czarnej fasoli z puszki, odsączonej i przepłukanej
2 
czerwone papryki, oczyszczone z nasion i pokrojone
2 
awokado, obrane, z usuniętą pestką i pokrojone
Łódeczki z cytryn do podania
2 
pęczki szczypiorku, drobno posiekane, do podania
Wartości odżywcze (na porcję) 720 kJ  /  172 kcal
25,9 g Tłuszcz
15,5 g Białko
108,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C z wentylatorem/z gazem na 7. Wyłóż szeroką blachę papierem do pieczenia, rozłóż słodkie ziemniaki i dodaj 3 łyżki marynaty teriyaki i 1 łyżkę oleju. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą gotowe i zyskają złotobrązowy kolor.

Krok 2

W międzyczasie zagotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odsącz i odstaw na bok.

Krok 3

Aby przygotować fasolę, rozgrzej 1 łyżkę oleju na średniej patelni i smaż cebulę przez 5 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i pastę chipotle i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj fasolę z pozostałą 1 łyżką marynaty teriyaki oraz odrobiną wody i smaż przez kolejne 5 minut.

Krok 4

Rozgrzej pozostały olej na patelni na dużym ogniu i smaż plastry papryki przez 6-8 minut, aż się przyrumienią i zmiękną.

Krok 5

Rozdziel ryż między 4 miski i posyp słodkimi ziemniakami, fasolą, czerwoną papryką i plastrami awokado. Podawaj z łódeczkami z cytryn oraz posiekanym szczypiorkiem.

ID przepisu: 291

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C z wentylatorem/z gazem na 7. Wyłóż szeroką blachę papierem do pieczenia, rozłóż słodkie ziemniaki i dodaj 3 łyżki marynaty teriyaki i 1 łyżkę oleju. Piecz przez 35-40 minut, aż ziemniaki będą gotowe i zyskają złotobrązowy kolor.

W międzyczasie zagotuj ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odsącz i odstaw na bok.

Aby przygotować fasolę, rozgrzej 1 łyżkę oleju na średniej patelni i smaż cebulę przez 5 minut, aż zmięknie. Dodaj czosnek i pastę chipotle i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj fasolę z pozostałą 1 łyżką marynaty teriyaki oraz odrobiną wody i smaż przez kolejne 5 minut.

Rozgrzej pozostały olej na patelni na dużym ogniu i smaż plastry papryki przez 6-8 minut, aż się przyrumienią i zmiękną.

Rozdziel ryż między 4 miski i posyp słodkimi ziemniakami, fasolą, czerwoną papryką i plastrami awokado. Podawaj z łódeczkami z cytryn oraz posiekanym szczypiorkiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.