Grillowane skrzydełka z kurczaka w limonkowej marynacie

Czas ogółem 215 min
10 min Czas przygotowania
180 min Czas marynowania
25 min Czas gotowania

Soczyste skrzydełka z kurczaka barbecue z pikantną limonką, sosem sojowym Kikkoman i marynatą z papryki. Podajemy z grillowanymi warzywami i kuskusem w pikantnym jogurtowym sosie.

Składniki

4 porcj(e/i)
2 kg
skrzydełek z kurczaka
sól

Marynata:

1 
limonka z upraw ekologicznych
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
oleju sezamowego
2 łyżki
oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
papryka (łagodna)
chili

Kuskus z warzywami i jogurt z chili:

200 g
kuskusu
2 
małe gałązki rozmarynu
1 
bakłażan
1 
cukinia
300 g
pomidorków koktajlowych
1 
cebula
3 łyżki
oliwy z oliwek
świeżo zmielony pieprz
250 g
jogurtu naturalnego
3 łyżki
keczupu
chili
Wartości odżywcze (na porcję) 3612 kJ  /  864 kcal
49,3 g Tłuszcz
49,5 g Białko
49,5 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Przez ok. 20 minut podgotuj skrzydełka w garnku wrzącej osolonej wody. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną. Przygotuj marynatę: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce skórkę i sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę z oliwek, czosnek, pieprz, paprykę i chili. Posmaruj skrzydełka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2 -3 godziny przed rozpoczęciem grillowania.

Krok 2

Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj rozmaryn, bakłażan, cukinię i pomidorki. Odetnij i wyrzuć końcówki bakłażana i cukinii, a resztę pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Połącz sos Teriyaki z oliwą i pieprzem, dodaj bakłażan, rozmaryn, cukinię, pomidorki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Przygotuj dip: połącz jogurt z keczupem i dopraw do smaku chili i sosem sojowym.

Krok 4

Piecz skrzydełka na grillu przez ok. 10-20 minut, a warzywa przez ok. 10-15 minut. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Ułóż kuskus i warzywa na talerzu i polej je jogurtem z chili. Podawaj razem ze skrzydełkami z kurczaka.

Krok 5

Wskazówka:

podgotowanie skrzydełek w słonej wodzie znacznie skraca czas potrzebny do ich upieczenia na grillu, a przy tym sprawia, że pozostają soczyste i aromatyczne.

Marynata doskonale nadaje się również do pałek i udek z kurczaka.

ID przepisu: 865

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Przez ok. 20 minut podgotuj skrzydełka w garnku wrzącej osolonej wody. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną. Przygotuj marynatę: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce skórkę i sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę z oliwek, czosnek, pieprz, paprykę i chili. Posmaruj skrzydełka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2 -3 godziny przed rozpoczęciem grillowania.

Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj rozmaryn, bakłażan, cukinię i pomidorki. Odetnij i wyrzuć końcówki bakłażana i cukinii, a resztę pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Połącz sos Teriyaki z oliwą i pieprzem, dodaj bakłażan, rozmaryn, cukinię, pomidorki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Przygotuj dip: połącz jogurt z keczupem i dopraw do smaku chili i sosem sojowym.

Piecz skrzydełka na grillu przez ok. 10-20 minut, a warzywa przez ok. 10-15 minut. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Ułóż kuskus i warzywa na talerzu i polej je jogurtem z chili. Podawaj razem ze skrzydełkami z kurczaka.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.