

Grillowane skrzydełka z kurczaka w limonkowej marynacie
Soczyste skrzydełka z kurczaka barbecue z pikantną limonką, sosem sojowym Kikkoman i marynatą z papryki. Podajemy z grillowanymi warzywami i kuskusem w pikantnym jogurtowym sosie.
Składniki
Marynata:
Kuskus z warzywami i jogurt z chili:
Przygotowanie
Krok 1
Przez ok. 20 minut podgotuj skrzydełka w garnku wrzącej osolonej wody. Odsącz i poczekaj, aż trochę ostygną. Przygotuj marynatę: umyj limonkę w gorącej wodzie i osusz ją. Zetrzyj z limonki trochę skórki, przekrój ją na pół i wyciśnij sok. Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wymieszaj w misce skórkę i sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i oliwę z oliwek, czosnek, pieprz, paprykę i chili. Posmaruj skrzydełka marynatą i włóż je do lodówki na ok. 2 -3 godziny przed rozpoczęciem grillowania.
Krok 2
Przygotuj kuskus zgodnie z przepisem na opakowaniu. Umyj rozmaryn, bakłażan, cukinię i pomidorki. Odetnij i wyrzuć końcówki bakłażana i cukinii, a resztę pokrój w kostkę. Obierz cebulę i pokrój w piórka. Połącz sos Teriyaki z oliwą i pieprzem, dodaj bakłażan, rozmaryn, cukinię, pomidorki i cebulę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Przygotuj dip: połącz jogurt z keczupem i dopraw do smaku chili i sosem sojowym.
Krok 4
Piecz skrzydełka na grillu przez ok. 10-20 minut, a warzywa przez ok. 10-15 minut. Przykryj grill pokrywą, jeżeli twój model ją ma. Ułóż kuskus i warzywa na talerzu i polej je jogurtem z chili. Podawaj razem ze skrzydełkami z kurczaka.
Krok 5
Wskazówka:
podgotowanie skrzydełek w słonej wodzie znacznie skraca czas potrzebny do ich upieczenia na grillu, a przy tym sprawia, że pozostają soczyste i aromatyczne.
Marynata doskonale nadaje się również do pałek i udek z kurczaka.
ID przepisu: 865
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej