

Zapiekanka ziemniaczana z cebulą i śmietaną w chrupiącej panierce panko
Czas ogółem50 Min. min
10 Min. minCzas przygotowania
40 Min. minCzas gotowania
Składniki
4 porcj(e/i)
800 g
ziemniaków
1
ząbek czosnku
200 g
śmietanki (lub dodatkowe 200 ml mleka owsianego)
200 ml
mleka owsianego (lub zwykłego mleka)
1
puszka słodkiej kukurydzy (= 425 ml)
125 g
startego sera
4
cebule
2 łyżki
łyżki oliwy z oliwek
100 g
groszku cukrowego
80 g
masła
40 g
nasion słonecznika
zmielona gałka muszkatołowa
świeżo zmielony pieprz
papryka słodka mielona
pieprz cayenne
–
Wartości odżywcze (na porcję)3561 kJ / 851 kcal
54,4 gTłuszcz
23,2 gBiałko
61,6 gWęglowodany
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój nożem lub mandoliną do warzyw w cienkie plasterki.
Krok 2
Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię ze śmietaną, mlekiem owsianym i sosem sojowym. Zagotuj. Odcedź kukurydzę i dodaj ją do mieszanki śmietanowej razem z ziemniakami. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj ser i pozwól mu się stopić. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w krążki. Smaż w gorącym oleju, aż się przyrumieni. Dodaj sos Teriyaki BBQ z miodem. Zagotuj krótko i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Umyj groszek i obetnij twarde końcówki. Groszek i cebulę przełóż masą ziemniaczaną w naczyniu do zapiekanek.
Krok 5
Posyp zapiekankę płatkami masła, bułką tartą panko i pestkami słonecznika. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Podawaj.
ID przepisu: 838
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej