Zapiekanka ziemniaczana z cebulą i śmietaną w chrupiącej panierce panko
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz i umyj. Pokrój nożem lub mandoliną do warzyw w cienkie plasterki.
Krok 2
Czosnek obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię ze śmietaną, mlekiem owsianym i sosem sojowym. Zagotuj. Odcedź kukurydzę i dodaj ją do mieszanki śmietanowej razem z ziemniakami. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Dodaj ser i pozwól mu się stopić. Dopraw gałką muszkatołową, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne.
Krok 3
Cebulę obierz i pokrój w krążki. Smaż w gorącym oleju, aż się przyrumieni. Dodaj sos Teriyaki BBQ z miodem. Zagotuj krótko i dopraw pieprzem do smaku.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 180℃ (160℃ z termoobiegiem). Umyj groszek i obetnij twarde końcówki. Groszek i cebulę przełóż masą ziemniaczaną w naczyniu do zapiekanek.
Krok 5
Posyp zapiekankę płatkami masła, bułką tartą panko i pestkami słonecznika. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Podawaj.
ID przepisu: 838
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej