

Kotleciki marchewkowo-jaglane z sałatką ogórkową
Jaglano-marchewkowe kotleciki to zdrowa alternatywa dla klasycznego wariantu na bazie mięsa. Podane z orzeźwiającą kremową sałatką ogórkową są proste, pyszne i pożywne!
Składniki
Kotleciki:
Sałatka ogórkowa:
Przygotowanie
Krok 1

100 g kaszy jaglanej
Kaszę opłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem. Gotuj w dwukrotnie większej ilości wody przez 12 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Krok 2

1 duża marchewka – 1 jajko – 50 g bułki tartej – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżki oliwy z oliwek
Drobno zetrzyj marchewkę. Wymieszaj z ugotowaną, ostudzoną kaszą jaglaną, jajkiem i bułką tartą. Dopraw pieprzem, papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Uformuj małe kotleciki i usmaż na oliwie z oliwek z obu stron.
Krok 3

1 ogórek – 4 łyżki naturalnego jogurtu – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli – 2 łyżki posiekanej cebuli dymki – 1 łyżka posiekanego koperku
W międzyczasie przygotuj sałatkę ogórkową. Pokrój ogórka w cienkie plasterki. Wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, cebulą dymką i koperkiem. Podawaj z kotlecikami.
ID przepisu: 1350
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej