Kotleciki marchewkowo-jaglane z sałatką ogórkową
Kotleciki marchewkowo-jaglane z sałatką ogórkową

Kotleciki marchewkowo-jaglane z sałatką ogórkową

Czas ogółem30 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania

Jaglano-marchewkowe kotleciki to zdrowa alternatywa dla klasycznego wariantu na bazie mięsa. Podane z orzeźwiającą kremową sałatką ogórkową są proste, pyszne i pożywne!

Składniki

2 porcj(e/i)

Kotleciki:

100 g
kaszy jaglanej
1 
duża marchewka
1 
jajko
50 g
bułki tartej
1 łyżeczka
pieprzu
1 łyżeczka
mielonej ostrej papryki
1 
ząbek czosnku
2 łyżki
oliwy z oliwek

Sałatka ogórkowa:

1 
ogórek
4 łyżki
jogurtu naturalnego
1 łyżka
oliwy z oliwek
2 łyżki
posiekanej cebuli dymki
1 łyżka
posiekanego koperku
Wartości odżywcze (na porcję)2280 kJ / 545 kcal
25,4 gTłuszcz
17 gBiałko
61,5 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

100 g kaszy jaglanej

Kaszę opłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem. Gotuj w dwukrotnie większej ilości wody przez 12 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.

Krok 2

1  duża marchewka – 1  jajko – 50 g bułki tartej – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki – 1  ząbek czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki oliwy z oliwek

Drobno zetrzyj marchewkę. Wymieszaj z ugotowaną, ostudzoną kaszą jaglaną, jajkiem i bułką tartą. Dopraw pieprzem, papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Uformuj małe kotleciki i usmaż na oliwie z oliwek z obu stron.

Krok 3

1  ogórek – 4 łyżki naturalnego jogurtu – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki posiekanej cebuli dymki – 1 łyżka posiekanego koperku

W międzyczasie przygotuj sałatkę ogórkową. Pokrój ogórka w cienkie plasterki. Wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, cebulą dymką i koperkiem. Podawaj z kotlecikami.

ID przepisu: 1350

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

100 g kaszy jaglanej

Kaszę opłucz w zimnej wodzie, a następnie zalej wrzątkiem. Gotuj w dwukrotnie większej ilości wody przez 12 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta.

1 duża marchewka – 1 jajko – 50 g bułki tartej – 1 łyżeczka pieprzu – 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki – 1 ząbek czosnku – 2 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki oliwy z oliwek

Drobno zetrzyj marchewkę. Wymieszaj z ugotowaną, ostudzoną kaszą jaglaną, jajkiem i bułką tartą. Dopraw pieprzem, papryką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli. Uformuj małe kotleciki i usmaż na oliwie z oliwek z obu stron.

1 ogórek – 4 łyżki naturalnego jogurtu – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy z obniżoną zawartością soli2 łyżki posiekanej cebuli dymki – 1 łyżka posiekanego koperku

W międzyczasie przygotuj sałatkę ogórkową. Pokrój ogórka w cienkie plasterki. Wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek. Dopraw Sosem sojowym Kikkoman o obniżonej zawartości soli, cebulą dymką i koperkiem. Podawaj z kotlecikami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.