Wykwintny kociołek z kaczką i ryżem z chouriço
Wykwintny kociołek z kaczką i ryżem z chouriço

Wykwintny kociołek z kaczką i ryżem z chouriço

5 1 Oceny
Czas ogółem90 min
30 minCzas przygotowania
60 minCzas gotowania

Kaczka to ponadczasowy kulinarny klasyk, ale w zaskakującym duecie z chouriço odsłania zupełnie nowe oblicze!

Składniki

4 porcj(e/i)

Na kaczkę:

3 
kacze udka
2 
marchewki
1 
cebula
3 
ząbki czosnku

Na sos:

500 g
chouriço (chorizo)
50 ml
wina porto
4 
jagody ziela angielskiego

Na ryż:

1 
cebula
250 g
ryżu długoziarnistego, nieugotowanego

Do serwowania:

10 g
pietruszki
10 g
kolendry
Wartości odżywcze (na porcję)5554 kJ / 1332.1 kcal
82,9 gTłuszcz
82,3 gBiałko
57,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

3  kacze udka – 2  marchewki – 1  cebula – 3  ząbki czosnku

Umyj i osusz kacze udka. Ostrym nożem lub nożycami do drobiu rozdziel udko w stawie (w miejscu połączenia górnej i dolnej części nogi). Marchewkę umyj, obierz i pokrój w 1 cm plasterki. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Grubo posiekaj czosnek.

Krok 2

500 g chouriço – 50 ml wina porto – 150 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman4  jagody ziela angielskiego

Powoli zrumieniaj udka w rondlu, aż z mięsa wytopi się tłuszcz. Dodaj całe chouriço i pokrojone warzywa. Dodaj wino porto, sos sojowy Kikkoman i ziele angielskie. Wlewaj wodę, aż przykryje udka i chouriço. Duś pod przykryciem około 45 minut.

Krok 3

Wyjmij udka i chouriço z rondla. Wyjmij marchewki. Bulion przelej przez sito do dzbanka. Oddziel mięso od kości i odłóż na bok. Chouriço pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.

Krok 4

1  cebula – 250 g ryżu długoziarnistego, nieugotowanego

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj ryż z cebulą i wrzuć do garnka. Dolej ok. 450 ml bulionu z kaczki. Zagotuj pod przykryciem. Gotuj dalej na małym ogniu przez 10 minut, aż ryż będzie gotowy.

Krok 5

10 g pietruszki – 10 g kolendry

Rozgrzej piekarnik góra-dół do 160°C. Wymieszaj ryż z marchewką, kaczką i chouriço. Odłóż trochę chouriço do dekoracji. Rozłóż ryż w naczyniu do pieczenia. Udekoruj chouriço. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. Umyj, osusz i grubo posiekaj pietruszkę i kolendrę. Po upływie czasu pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika. Udekoruj danie ziołami.

ID przepisu: 1189

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

3 kacze udka – 2 marchewki – 1 cebula – 3 ząbki czosnku

Umyj i osusz kacze udka. Ostrym nożem lub nożycami do drobiu rozdziel udko w stawie (w miejscu połączenia górnej i dolnej części nogi). Marchewkę umyj, obierz i pokrój w 1 cm plasterki. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Grubo posiekaj czosnek.

500 g chouriço – 50 ml wina porto – 150 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman4 jagody ziela angielskiego

Powoli zrumieniaj udka w rondlu, aż z mięsa wytopi się tłuszcz. Dodaj całe chouriço i pokrojone warzywa. Dodaj wino porto, sos sojowy Kikkoman i ziele angielskie. Wlewaj wodę, aż przykryje udka i chouriço. Duś pod przykryciem około 45 minut.

Wyjmij udka i chouriço z rondla. Wyjmij marchewki. Bulion przelej przez sito do dzbanka. Oddziel mięso od kości i odłóż na bok. Chouriço pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.

1 cebula – 250 g ryżu długoziarnistego, nieugotowanego

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj ryż z cebulą i wrzuć do garnka. Dolej ok. 450 ml bulionu z kaczki. Zagotuj pod przykryciem. Gotuj dalej na małym ogniu przez 10 minut, aż ryż będzie gotowy.

10 g pietruszki – 10 g kolendry

Rozgrzej piekarnik góra-dół do 160°C. Wymieszaj ryż z marchewką, kaczką i chouriço. Odłóż trochę chouriço do dekoracji. Rozłóż ryż w naczyniu do pieczenia. Udekoruj chouriço. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. Umyj, osusz i grubo posiekaj pietruszkę i kolendrę. Po upływie czasu pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika. Udekoruj danie ziołami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.