

Wykwintny kociołek z kaczką i ryżem z chouriço
Kaczka to ponadczasowy kulinarny klasyk, ale w zaskakującym duecie z chouriço odsłania zupełnie nowe oblicze!
Przygotowanie
Krok 1
3 kacze udka – 2 marchewki – 1 cebula – 3 ząbki czosnku
Umyj i osusz kacze udka. Ostrym nożem lub nożycami do drobiu rozdziel udko w stawie (w miejscu połączenia górnej i dolnej części nogi). Marchewkę umyj, obierz i pokrój w 1 cm plasterki. Cebulę obierz i pokrój w grubą kostkę. Grubo posiekaj czosnek.
Krok 2
500 g chouriço – 50 ml wina porto – 150 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 4 jagody ziela angielskiego
Powoli zrumieniaj udka w rondlu, aż z mięsa wytopi się tłuszcz. Dodaj całe chouriço i pokrojone warzywa. Dodaj wino porto, sos sojowy Kikkoman i ziele angielskie. Wlewaj wodę, aż przykryje udka i chouriço. Duś pod przykryciem około 45 minut.
Krok 3
Wyjmij udka i chouriço z rondla. Wyjmij marchewki. Bulion przelej przez sito do dzbanka. Oddziel mięso od kości i odłóż na bok. Chouriço pokrój w plastry o grubości około 1,5 cm.
Krok 4
1 cebula – 250 g ryżu długoziarnistego, nieugotowanego
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj ryż z cebulą i wrzuć do garnka. Dolej ok. 450 ml bulionu z kaczki. Zagotuj pod przykryciem. Gotuj dalej na małym ogniu przez 10 minut, aż ryż będzie gotowy.
Krok 5
10 g pietruszki – 10 g kolendry
Rozgrzej piekarnik góra-dół do 160°C. Wymieszaj ryż z marchewką, kaczką i chouriço. Odłóż trochę chouriço do dekoracji. Rozłóż ryż w naczyniu do pieczenia. Udekoruj chouriço. Wstaw do piekarnika na około 15 minut. Umyj, osusz i grubo posiekaj pietruszkę i kolendrę. Po upływie czasu pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika. Udekoruj danie ziołami.
ID przepisu: 1189
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej