Warzywa stir-fry na słodko-kwaśno
Warzywa stir-fry na słodko-kwaśno

Warzywa stir-fry na słodko-kwaśno

Czas ogółem20 min
10 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Słodko-pikantna glazura sojowa sprawia, że każdy kęs tego warzywnego dania to prawdziwy wybuch smaku. Doskonałe zarówno jako danie główne, jak i dodatek, może zostać skomponowane z dowolnych, ulubionych warzyw.

Składniki

2 porcj(e/i)
 ½ 
czerwonej papryki
 ½ 
żółtej papryki
1 garść
groszku cukrowego
50 g
mrożonego edamame lub mrożonego groszku
150 g
cukinii
1 
marchewka
1 
kawałek pora (tylko biała część)
150 g
młodego brokuła lub brokuła z miękką łodygą
150 g
kalafiora
 ½ pęczek
cebuli dymki
Olej do smażenia (np. rzepakowy)

Sos:

3 
ząbki czosnku
3 cm
świeżego imbiru
1 łyżka
miodu
1 łyżka
soku z limonki
100 ml
ketchupu

Przybranie:

 ½ garść
garści orzeszków ziemnych lub sezamu (opcjonalnie)
Wartości odżywcze (na porcję)1951 kJ / 466 kcal
19 gTłuszcz
21 gBiałko
55 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój paprykę w kwadraty, cukinię w półksiężyce, marchewkę w słupki, a pora w plasterki. Podziel brokuły i kalafiora na równej wielkości różyczki. Drobno pokrój dymkę.

Krok 2

Sos: Zetrzyj czosnek i imbir do miski. Dodaj miód, sok z limonki, Sos sojowy Kikkoman i ketchup. Dokładnie wymieszaj.

Krok 3

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i dodaj marchewkę i pora. Smaż przez około 1 minutę. Dodaj paprykę, cukinię, brokuły, kalafiora, mrożony groszek (lub mrożone edamame), dymkę i groszek cukrowy. Smaż przez 3-5 minut. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne 1-2 minuty.

Krok 4

Podawaj z przybraniem z orzeszków ziemnych lub sezamu.

ID przepisu: 1393

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój paprykę w kwadraty, cukinię w półksiężyce, marchewkę w słupki, a pora w plasterki. Podziel brokuły i kalafiora na równej wielkości różyczki. Drobno pokrój dymkę.

Sos: Zetrzyj czosnek i imbir do miski. Dodaj miód, sok z limonki, Sos sojowy Kikkoman i ketchup. Dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i dodaj marchewkę i pora. Smaż przez około 1 minutę. Dodaj paprykę, cukinię, brokuły, kalafiora, mrożony groszek (lub mrożone edamame), dymkę i groszek cukrowy. Smaż przez 3-5 minut. Dodaj sos i dokładnie wymieszaj. Smaż przez kolejne 1-2 minuty.

Podawaj z przybraniem z orzeszków ziemnych lub sezamu.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.