Kopytka z batatów z sosem grzybowym

5 1 Oceny
Czas ogółem 55 min
15 min Czas przygotowania
40 min Czas gotowania

Delikatne kopytka z batatów otulone kremowym sosem pieczarkowym. Wegetariańskie danie, które jest szybkie w przygotowaniu, rozgrzewające i sycące.

Składniki

2 porcj(e/i)
600 g
batatów
65 g
mąki pszennej
3 łyżki
skrobi ziemniaczanej
1 
jajko
 ½ łyżeczka
soli

Sos grzybowy:

1 łyżka
masła
500 g
pieczarek (pół na pół białe i brązowe)
4 
szalotki
2 
ząbki czosnku
1 łyżeczka
pieprzu
250 ml
słodkiej śmietanki 30%
 ½ pęczek
natki pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję) 4354 kJ  /  1040 kcal
51 g Tłuszcz
25 g Białko
122 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

600 g batatów

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Bataty umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 25 minut, aż staną się miękkie. Ostudź i przeciśnij przez praskę.

Krok 2

65 g mąki pszennej – 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – 1  jajko –  ½ łyżeczka soli

Bataty przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, skrobię, sól i jajko. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałeczki. Wałeczki ciasta pokrój na kopytka. Kopytka gotuj partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.

Krok 3

1 łyżka masła – 500 g pieczarek (pół na pół białe i brązowe) – 4  szalotki – 2  ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu – 250 ml słodkiej śmietanki 30% –  ½ pęczek natki pietruszki

Pieczarki umyj i pokrój w plastry, a szalotki w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż cebulkę na maśle do zeszklenia. Dodaj pieczarki i czosnek i usmaż na złoty kolor. Dopraw sosem sojowym Kikkoman oraz pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj posiekaną pietruszkę i zagotuj. Gotowe kopytka polej sosem i udekoruj pietruszką.

Aby zmniejszyć kaloryczność sosu pieczarkowego, możesz dodać mniej śmietanki, zastępując ją w części bulionem warzywnym.

ID przepisu: 1153

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

600 g batatów

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Bataty umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 25 minut, aż staną się miękkie. Ostudź i przeciśnij przez praskę.

65 g mąki pszennej – 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – 1  jajko –  ½ łyżeczka soli

Bataty przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, skrobię, sól i jajko. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałeczki. Wałeczki ciasta pokrój na kopytka. Kopytka gotuj partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.

1 łyżka masła – 500 g pieczarek (pół na pół białe i brązowe) – 4  szalotki – 2  ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżeczka pieprzu – 250 ml słodkiej śmietanki 30% –  ½ pęczek natki pietruszki

Pieczarki umyj i pokrój w plastry, a szalotki w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż cebulkę na maśle do zeszklenia. Dodaj pieczarki i czosnek i usmaż na złoty kolor. Dopraw sosem sojowym Kikkoman oraz pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj posiekaną pietruszkę i zagotuj. Gotowe kopytka polej sosem i udekoruj pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.