

Kopytka z batatów z sosem grzybowym
Delikatne kopytka z batatów otulone kremowym sosem pieczarkowym. Wegetariańskie danie, które jest szybkie w przygotowaniu, rozgrzewające i sycące.
Przygotowanie
Krok 1

600 g batatów
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Bataty umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż na blasze do pieczenia i piecz ok. 25 minut, aż staną się miękkie. Ostudź i przeciśnij przez praskę.
Krok 2

65 g mąki pszennej – 3 łyżki skrobi ziemniaczanej – 1 jajko – 0,5 łyżeczka soli
Bataty przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną, skrobię, sól i jajko. Wyrób ciasto i uformuj z niego wałeczki. Wałeczki ciasta pokrój na kopytka. Kopytka gotuj partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia.
Krok 3

1 łyżka masła – 500 g pieczarek (pół na pół białe i brązowe) – 4 szalotki – 2 ząbki czosnku – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżeczka pieprzu – 250 ml słodkiej śmietanki 30% – 0,5 pęczek natki pietruszki
Pieczarki umyj i pokrój w plastry, a szalotki w piórka. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż cebulkę na maśle do zeszklenia. Dodaj pieczarki i czosnek i usmaż na złoty kolor. Dopraw sosem sojowym Kikkoman oraz pieprzem. Wlej śmietankę, dodaj posiekaną pietruszkę i zagotuj. Gotowe kopytka polej sosem i udekoruj pietruszką.
Aby zmniejszyć kaloryczność sosu pieczarkowego, możesz dodać mniej śmietanki, zastępując ją w części bulionem warzywnym.
ID przepisu: 1153
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej