

Proste kotlety schabowe z azjatyckim sosem imbirowym
Soczyste smażone kotlety schabowe w marynacie z mirinu w stylu azjatyckim, sosu sojowego, sake i imbiru.
Przygotowanie
Krok 1
Umieść mirin, sos sojowy, tarty imbir i sake razem z mięsem w woreczku do zamrażania i marynuj mięso przez około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 2
Umyj i zblanszuj zielone szparagi i dymki.
Krok 3
Wyjmij kawałki mięsa z marynaty i osusz je. Odstaw marynatę.
Krok 4
Włóż zamarynowane kotlety na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż przez ok. 3 minuty na średnim ogniu. Gdy z jednej strony będą dobrze skarmelizowane, obróć je na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj marynatę i podgrzewaj mięso przez 2 minuty do zredukowania płynu. Kiedy sos będzie gęsty i lśniący, udekoruj kotlety warzywami i podawaj.
Wskazówka
Podawaj kotlety z warzywami sezonowymi (np. gotowanymi szparagami).
Przed dodaniem marynaty na patelnię zdejmij ją z ognia na 1 minutę, aby zapobiec zbyt szybkiej redukcji płynu. Następnie dodaj na patelnię marynatę i podgrzewaj na wolnym ogniu z mięsem.
Inne możliwości przybrania: por, imbir, jabłko, pomidorki koktajlowe
Jako dodatek do dania dobrze pasuje ryż.
ID przepisu: 1036
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej