Proste kotlety schabowe z azjatyckim sosem imbirowym
Proste kotlety schabowe z azjatyckim sosem imbirowym

Proste kotlety schabowe z azjatyckim sosem imbirowym

5 1 Oceny
Czas ogółem 25 min
10 min Czas przygotowania
1 godz. Czas marynowania
15 min Czas gotowania

Soczyste smażone kotlety schabowe w marynacie z mirinu w stylu azjatyckim, sosu sojowego, sake i imbiru.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 łyżka
tartego imbiru
4 łyżki
sake (lub białego wina)
600 g
schabu wieprzowego (po 150 g każdy)
olej do smażenia

Do dekoracji

4 
łodyżki zielonych szparagów
4 
dymki
Wartości odżywcze (na porcję)1.593 kJ / 380 kcal
22 gTłuszcz
31,7 gBiałko
10,6 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Umieść mirin, sos sojowy, tarty imbir i sake razem z mięsem w woreczku do zamrażania i marynuj mięso przez około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Krok 2

Umyj i zblanszuj zielone szparagi i dymki.

Krok 3

Wyjmij kawałki mięsa z marynaty i osusz je. Odstaw marynatę. 

Krok 4

Włóż zamarynowane kotlety na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż przez ok. 3 minuty na średnim ogniu. Gdy z jednej strony będą dobrze skarmelizowane, obróć je na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj marynatę i podgrzewaj mięso przez 2 minuty do zredukowania płynu. Kiedy sos będzie gęsty i lśniący, udekoruj kotlety warzywami i podawaj.

Wskazówka

Podawaj kotlety z warzywami sezonowymi (np. gotowanymi szparagami).

Przed dodaniem marynaty na patelnię zdejmij ją z ognia na 1 minutę, aby zapobiec zbyt szybkiej redukcji płynu. Następnie dodaj na patelnię marynatę i podgrzewaj na wolnym ogniu z mięsem.

Inne możliwości przybrania: por, imbir, jabłko, pomidorki koktajlowe

Jako dodatek do dania dobrze pasuje ryż.

ID przepisu: 1036

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Umieść mirin, sos sojowy, tarty imbir i sake razem z mięsem w woreczku do zamrażania i marynuj mięso przez około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

Umyj i zblanszuj zielone szparagi i dymki.

Wyjmij kawałki mięsa z marynaty i osusz je. Odstaw marynatę. 

Włóż zamarynowane kotlety na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i smaż przez ok. 3 minuty na średnim ogniu. Gdy z jednej strony będą dobrze skarmelizowane, obróć je na drugą stronę na kolejne 3 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj marynatę i podgrzewaj mięso przez 2 minuty do zredukowania płynu. Kiedy sos będzie gęsty i lśniący, udekoruj kotlety warzywami i podawaj.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.