

Foremka z kurczakiem teriyaki
Czas ogółem70 min
10 minCzas przygotowania
60 minCzas gotowania
Składniki
4 porcj(e/i)
4
duże udka kurczaka ze skórą
3
średniej wielkości słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone na 3 cm kawałki
2 łyżki
oleju rzepakowego
2
czerwone cebule, pokrojone w łódeczki
1
czerwona papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona
1
żółta papryka, oczyszczona z nasion i pokrojona
200 g
brokułów z miękkimi łodygami
–
Wartości odżywcze (na porcję)2133 kJ / 508 kcal
23 gTłuszcz
29,6 gBiałko
45,9 gWęglowodany
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220°C/200°C z wentylatorem/z gazem na 7. W szerokiej brytfannie posmaruj udka z kurczaka i słodkie ziemniaki marynatą teriyaki i olejem. Piecz przez 30 minut.
Krok 2
Po 30 minutach dodaj czerwoną cebulę i pokrojone papryki i wymieszaj, aby pokryły się sosem. Włóż z powrotem do piekarnika na 15-20 minut, a następnie dodaj brokuły z miękkimi łodygami i piecz przez kolejne 10-12 minut, aż będą gotowe. Podawaj.
ID przepisu: 430
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej