Orientalna sałatka z makaronem udon
Orientalna sałatka z makaronem udon

Orientalna sałatka z makaronem udon

Czas ogółem15 min
5 minCzas przygotowania
10 minCzas gotowania

Uff, jak gorąco! Poczuj upragnione orzeźwienie dzięki naszej zimnej sałatce udon. Połączenie pikantnego ponzu, delikatnego tuńczyka i soczystych warzyw to kwintesencja letniej rozkoszy.

Składniki

2 porcj(e/i)
2 
porcje makaronu udon (mrożonego)
dowolne warzywa, które lubisz
2 łyżki
kiełków
2 szklanki
młodych liści lub 8 liści sałaty
80 g
ogórka
6 
pomidorków koktajlowych
60 g
marchewki, cienko pokrojonej
4 plasterki
cytryny (lub limonki)
80 g
tuńczyka (jedna puszka)
2 łyżki
majonezu

Na dressing:

1 łyżka
oliwy z oliwek
2 łyżki
majonezu
1 szczypta
sezamu

Przygotowanie

Krok 1

2  porcje makaronu udon (mrożonego) – 2 łyżki kiełków – 8  liści sałaty – 80 g długiego, cienko pokrojonego ogórka – 6  przepołowionych pomidorków koktajlowych – 60 g marchewki, cienko pokrojonej – 4 plasterki cytryny (lub limonki)

Mrożony udon włóż do wrzątku, aby go rozmrozić. Następnie natychmiast ostudź udon w zimnej wodzie i odcedź.
Umyj i pokrój warzywa.

Krok 2

80 g tuńczyka (jedna puszka) – 2 łyżki majonezu –  ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Dopraw tuńczyka.
Wymieszaj tuńczyka z majonezem i Sosem sojowym Kikkoman.

Krok 3

4 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki majonezu – 1 szczypta sezamu

Wymieszaj Sos Ponzu Yuzu Kikkoman, oliwę z oliwek, majonez i sezam.
 
Do podania:
Przełóż sałatę do głębokiego naczynia. Dodaj makaron udon i resztę warzyw. Na wierzchu ułóż tuńczyka. Polej dressingiem.

Wskazówka:

Aby przygotować w pełni wegańskie danie, zastąp tuńczyka tofu.

ID przepisu: 1295

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

2 porcje makaronu udon (mrożonego) – 2 łyżki kiełków – 8 liści sałaty – 80 g długiego, cienko pokrojonego ogórka – 6 przepołowionych pomidorków koktajlowych – 60 g marchewki, cienko pokrojonej – 4 plasterki cytryny (lub limonki)

Mrożony udon włóż do wrzątku, aby go rozmrozić. Następnie natychmiast ostudź udon w zimnej wodzie i odcedź.
Umyj i pokrój warzywa.

80 g tuńczyka (jedna puszka) – 2 łyżki majonezu – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Dopraw tuńczyka.
Wymieszaj tuńczyka z majonezem i Sosem sojowym Kikkoman.

4 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki majonezu – 1 szczypta sezamu

Wymieszaj Sos Ponzu Yuzu Kikkoman, oliwę z oliwek, majonez i sezam.
 
Do podania:
Przełóż sałatę do głębokiego naczynia. Dodaj makaron udon i resztę warzyw. Na wierzchu ułóż tuńczyka. Polej dressingiem.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.