Orientalna sałatka z makaronem udon
Uff, jak gorąco! Poczuj upragnione orzeźwienie dzięki naszej zimnej sałatce udon. Połączenie pikantnego ponzu, delikatnego tuńczyka i soczystych warzyw to kwintesencja letniej rozkoszy.
Składniki
Na dressing:
Przygotowanie
Krok 1
2 porcje makaronu udon (mrożonego) – 2 łyżki kiełków – 8 liści sałaty – 80 g długiego, cienko pokrojonego ogórka – 6 przepołowionych pomidorków koktajlowych – 60 g marchewki, cienko pokrojonej – 4 plasterki cytryny (lub limonki)
Mrożony udon włóż do wrzątku, aby go rozmrozić. Następnie natychmiast ostudź udon w zimnej wodzie i odcedź.
Umyj i pokrój warzywa.
Krok 2
80 g tuńczyka (jedna puszka) – 2 łyżki majonezu – ½ łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Dopraw tuńczyka.
Wymieszaj tuńczyka z majonezem i Sosem sojowym Kikkoman.
Krok 3
4 łyżki Kikkoman Ponzu - mieszanka sosu sojowego, octu i soku z owoców yuzu – 1 łyżka oliwy z oliwek – 2 łyżki majonezu – 1 szczypta sezamu
Wymieszaj Sos Ponzu Yuzu Kikkoman, oliwę z oliwek, majonez i sezam.
Do podania:
Przełóż sałatę do głębokiego naczynia. Dodaj makaron udon i resztę warzyw. Na wierzchu ułóż tuńczyka. Polej dressingiem.
Wskazówka:
Aby przygotować w pełni wegańskie danie, zastąp tuńczyka tofu.
ID przepisu: 1295
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej