Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami
Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami

Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami

4,8 6 Oceny
Czas ogółem90 min
15 minCzas przygotowania
75 minCzas gotowania

W faszerowanej dyni liczy się ...farsz! W tym przepisie to soczysta mieszanka z kaszy bulgur al dente, boczniaków i pistacji.

Składniki

4 porcj(e/i)
1 
mała dynia Hokkaido (ok. 1 kg)
100 g
kaszy bulgur
200 g
boczniaków
60 g
łuskanych pistacji
1 łyżeczka
kurkumy
125 ml
wody
80 g
masła
2 łyżki
oleju rzepakowego
1 
pomarańczy
Wartości odżywcze (na porcję)1919 kJ / 458 kcal
28,9 gTłuszcz
10,6 gBiałko
35,7 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj kaszę bulgur z kurkumą i 1 łyżką oleju rzepakowego.

Krok 2

Zagotuj wodę i zalej nią kaszę. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Krok 3

Boczniaki pokrój w długie paski i podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i wlej sos sojowy Kikkoman.

Krok 4

Grzyby grubo posiekaj i wymieszaj z ugotowaną kaszą bulgur, pistacjami, skórką pomarańczową i masłem.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię opłucz i odetnij górną ćwiartkę. Odetnij również płaski kawałek na spodzie dyni, aby mogła stabilnie stać. Za pomocą łyżki wyskrob pestki i miękisz z wnętrza dyni. Nafaszeruj dynię mieszanką z kaszy bulgur i grzybów.

Krok 6

Przykryj folią i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 25 minut. Zdejmij folię i pozwól dyni się przyrumienić przez około 10 minut.

ID przepisu: 1070

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Wymieszaj kaszę bulgur z kurkumą i 1 łyżką oleju rzepakowego.

Zagotuj wodę i zalej nią kaszę. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.

Boczniaki pokrój w długie paski i podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i wlej sos sojowy Kikkoman.

Grzyby grubo posiekaj i wymieszaj z ugotowaną kaszą bulgur, pistacjami, skórką pomarańczową i masłem.

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię opłucz i odetnij górną ćwiartkę. Odetnij również płaski kawałek na spodzie dyni, aby mogła stabilnie stać. Za pomocą łyżki wyskrob pestki i miękisz z wnętrza dyni. Nafaszeruj dynię mieszanką z kaszy bulgur i grzybów.

Przykryj folią i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 25 minut. Zdejmij folię i pozwól dyni się przyrumienić przez około 10 minut.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.