

Faszerowana dynia Hokkaido z boczniakami i pistacjami
W faszerowanej dyni liczy się ...farsz! W tym przepisie to soczysta mieszanka z kaszy bulgur al dente, boczniaków i pistacji.
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj kaszę bulgur z kurkumą i 1 łyżką oleju rzepakowego.
Krok 2
Zagotuj wodę i zalej nią kaszę. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.
Krok 3
Boczniaki pokrój w długie paski i podsmaż na 2 łyżkach oleju rzepakowego na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia i wlej sos sojowy Kikkoman.
Krok 4
Grzyby grubo posiekaj i wymieszaj z ugotowaną kaszą bulgur, pistacjami, skórką pomarańczową i masłem.
Krok 5
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dynię opłucz i odetnij górną ćwiartkę. Odetnij również płaski kawałek na spodzie dyni, aby mogła stabilnie stać. Za pomocą łyżki wyskrob pestki i miękisz z wnętrza dyni. Nafaszeruj dynię mieszanką z kaszy bulgur i grzybów.
Krok 6
Przykryj folią i piecz na środkowej półce piekarnika przez ok. 25 minut. Zdejmij folię i pozwól dyni się przyrumienić przez około 10 minut.
ID przepisu: 1070
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej