

Kefty z tadżina
Składniki
Na pulpety
Na sos
Przygotowanie
Krok 1
Aby przyrządzić pulpety, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Dokładnie wymieszaj mięso, cebulę, czosnek, zioła, przyprawy i sos sojowy i uformuj z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Podgrzej olej na patelni i obsmaż pulpety z dwóch stron (ale nie gotuj ich całkiem).
Krok 2
Aby przyrządzić sos, obierz cebulę i czosnek i drobno je pokrój. Przetnij papryki na połówki, wyczyść je, opłucz i pokrój na kawałki. Podgrzej olej w tadżinie na średnim ogniu. Smaż cebulę, czosnek i paprykę przez ok. 10 minut. Dodaj pomidory, wodę mineralną, sos sojowy, dopraw mieloną papryką, kuminem, pieprzem i cukrem. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.
Krok 3
Dodaj pulpety mięsne i duś przez kolejne 10-15 minut. Ostrożnie wbij jajka na pulpety, tak aby żółtka pozostały nienaruszone. Przykry i gotuj, aż jajka osiągną pożądaną konsystencję. Możesz posypać kefty z tadżina pietruszką i kolendrą i podawać je z chlebem typu pita/naan.
ID przepisu: 123
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej