Makaron stir-fry z tofu: wegetariańskie chow mein

Czas ogółem 15 min
10 min Czas przygotowania
5 min Czas gotowania

Kantoński makaron stir-fry z tofu marynowanym w Sosie sojowym Kikkoman i kiełkami fasoli mung to proste i pyszne wegetariańskie danie podawane z marchewką i papryką.

Składniki

2 porcj(e/i)
125 g
makaronu chow mein (½ opakowania)
1 
szalotka
3 ½ 
ząbki czosnku
 ½ 
czerwonej papryki
50 g
marchewki
100 g
zwykłego tofu
1 łyżka
mąki pszennej
75 ml
wody
1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej
50 ml
oleju
50 g
kiełków fasoli mung
 ½ łyżeczka
płatków chili
2 łyżki
cebulki dymki (posiekanej)
Wartości odżywcze (na porcję) 1373 kJ  /  328 kcal
5,4 g Tłuszcz
15,7 g Białko
55,7 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

125 g makaronu chow mein (½ opakowania) – 1  szalotka – 3 ½  ząbki czosnku –  ½  czerwonej papryki – 50 g marchewki

Makaron chow mein ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Paprykę i marchewkę pokrój w paski.

Krok 2

100 g zwykłego tofu – 1 łyżka mąki pszennej – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Tofu pokrój w kostkę. Zamarynuj w Sosie sojowym Kikkoman i odstaw na 5 minut. Następnie obtocz tofu w mące i usmaż na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik.

Krok 3

30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman75 ml wody – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman z wodą i skrobią ziemniaczaną.

Krok 4

50 ml oleju – 50 g kiełków fasoli mung –  ½ łyżeczka płatków chili – 2 łyżki cebulki dymki (posiekanej) – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj marchewkę i paprykę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj tofu, kiełki fasoli mung i ugotowany makaron. Wymieszaj z sosem z kroku 3 i dopraw płatkami chili i Olejem sezamowym Kikkoman. Gotowe danie nałóż na talerze i udekoruj posiekaną dymką.

Wskazówka:

To danie możesz również przygotować z kurczakiem zamiast tofu.

Gotowe danie możesz posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi.

ID przepisu: 1213

Przepis w PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

125 g makaronu chow mein (½ opakowania) – 1  szalotka – 3 ½  ząbki czosnku –  ½  czerwonej papryki – 50 g marchewki

Makaron chow mein ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Paprykę i marchewkę pokrój w paski.

100 g zwykłego tofu – 1 łyżka mąki pszennej – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Tofu pokrój w kostkę. Zamarynuj w Sosie sojowym Kikkoman i odstaw na 5 minut. Następnie obtocz tofu w mące i usmaż na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik.

30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman75 ml wody – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman z wodą i skrobią ziemniaczaną.

50 ml oleju – 50 g kiełków fasoli mung –  ½ łyżeczka płatków chili – 2 łyżki cebulki dymki (posiekanej) – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman

Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj marchewkę i paprykę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj tofu, kiełki fasoli mung i ugotowany makaron. Wymieszaj z sosem z kroku 3 i dopraw płatkami chili i Olejem sezamowym Kikkoman. Gotowe danie nałóż na talerze i udekoruj posiekaną dymką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nic kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.