Makaron stir-fry z tofu: wegetariańskie chow mein
Kantoński makaron stir-fry z tofu marynowanym w Sosie sojowym Kikkoman i kiełkami fasoli mung to proste i pyszne wegetariańskie danie podawane z marchewką i papryką.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
125 g makaronu chow mein (½ opakowania) – 1 szalotka – 3 ½ ząbki czosnku – ½ czerwonej papryki – 50 g marchewki
Makaron chow mein ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaj szalotkę i czosnek. Paprykę i marchewkę pokrój w paski.
Krok 2
100 g zwykłego tofu – 1 łyżka mąki pszennej – 30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Tofu pokrój w kostkę. Zamarynuj w Sosie sojowym Kikkoman i odstaw na 5 minut. Następnie obtocz tofu w mące i usmaż na złoty kolor. Przełóż na papierowy ręcznik.
Krok 3
30 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 75 ml wody – 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Wymieszaj Sos sojowy Kikkoman z wodą i skrobią ziemniaczaną.
Krok 4
50 ml oleju – 50 g kiełków fasoli mung – ½ łyżeczka płatków chili – 2 łyżki cebulki dymki (posiekanej) – 2 łyżki Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman
Rozgrzej oliwę na patelni. Podsmaż szalotkę i czosnek. Dodaj marchewkę i paprykę i smaż przez 2-3 minuty. Dodaj tofu, kiełki fasoli mung i ugotowany makaron. Wymieszaj z sosem z kroku 3 i dopraw płatkami chili i Olejem sezamowym Kikkoman. Gotowe danie nałóż na talerze i udekoruj posiekaną dymką.
Wskazówka:
To danie możesz również przygotować z kurczakiem zamiast tofu.
Gotowe danie możesz posypać prażonymi orzeszkami ziemnymi.
ID przepisu: 1213
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej