Owocowe donburi z furikake i pieczonymi warzywami
Owocowe donburi z furikake i pieczonymi warzywami

Owocowe donburi z furikake i pieczonymi warzywami

Czas ogółem75 min
15 minCzas przygotowania
30 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

Tak smakuje jesień w Japonii! Zakochaj się w kompozycji smaków i faktur: ryżu, pieczonej brukselki, moreli, jabłek i buraków z pikantną posypką furikake - a wszystko to w jednej misce.

Składniki

2 porcj(e/i)
120 g
ryżu do sushi

Dodatki:

200 g
brukselki
30 g
miodu
1 
morela
1 
jabłko
1 
ugotowany burak

Sos:

20 ml
soku z limonki lub yuzu
1 łyżeczka
surowego imbiru
1 
ząbek czosnku
1 łyżeczka
skórki pomarańczowej

Furikake:

1 łyżeczka
czarnego sezamu
1 łyżeczka
prażonego białego sezamu
1 
arkusz nori
1 łyżeczka
pieprzu sansho
Wartości odżywcze (na porcję)2344 kJ / 560 kcal
6,5 gTłuszcz
15,1 gBiałko
108,9 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

120 g ryżu do sushi – 200 g brukselki – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 g miodu

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselki przekrój na pół i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i miodem. Odstaw na 30 minut, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 20 minut.

Krok 2

1  morela – 1  jabłko – 1  ugotowany burak

Morelę i jabłko umyj. Pokrój morele, jabłko i obranego buraka na małe kawałki.

Krok 3

1  ząbek czosnku – 1 łyżeczka surowego imbiru – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)20 ml soku z limonki lub yuzu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Pokrój imbir i czosnek. Dodaj pozostałe składniki na sos i dokładnie wymieszaj.

Krok 4

1  arkusz nori – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżeczka prażonego białego sezamu – 1 łyżeczka pieprzu sansho

Pokrusz nori i wymieszaj z sezamem i pieprzem sansho. Przełóż ryż do miski, zaaranżuj osobno pozostałe składniki. Polej sosem i posyp furikake.

Wskazówka:

W sklepach internetowych dostępnych jest wiele rodzajów furikake. Wybierz ten, który najbardziej ci pasuje.

ID przepisu: 1366

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

120 g ryżu do sushi – 200 g brukselki – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman30 g miodu

Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselki przekrój na pół i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i miodem. Odstaw na 30 minut, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 20 minut.

1 morela – 1 jabłko – 1 ugotowany burak

Morelę i jabłko umyj. Pokrój morele, jabłko i obranego buraka na małe kawałki.

1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka surowego imbiru – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu)20 ml soku z limonki lub yuzu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman1 łyżeczka skórki pomarańczowej

Pokrój imbir i czosnek. Dodaj pozostałe składniki na sos i dokładnie wymieszaj.

1 arkusz nori – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżeczka prażonego białego sezamu – 1 łyżeczka pieprzu sansho

Pokrusz nori i wymieszaj z sezamem i pieprzem sansho. Przełóż ryż do miski, zaaranżuj osobno pozostałe składniki. Polej sosem i posyp furikake.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.