

Owocowe donburi z furikake i pieczonymi warzywami
Tak smakuje jesień w Japonii! Zakochaj się w kompozycji smaków i faktur: ryżu, pieczonej brukselki, moreli, jabłek i buraków z pikantną posypką furikake - a wszystko to w jednej misce.
Składniki
Dodatki:
Sos:
Furikake:
Przygotowanie
Krok 1

120 g ryżu do sushi – 200 g brukselki – 40 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 30 g miodu
Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brukselki przekrój na pół i wymieszaj z Sosem sojowym Kikkoman i miodem. Odstaw na 30 minut, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C przez 20 minut.
Krok 2

1 morela – 1 jabłko – 1 ugotowany burak
Morelę i jabłko umyj. Pokrój morele, jabłko i obranego buraka na małe kawałki.
Krok 3

1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka surowego imbiru – 60 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 60 ml Słodka przyprawa w stylu mirin Kikkoman (na bazie fermentowanego ryżu) – 20 ml soku z limonki lub yuzu – 1 łyżeczka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Pokrój imbir i czosnek. Dodaj pozostałe składniki na sos i dokładnie wymieszaj.
Krok 4

1 arkusz nori – 1 łyżeczka czarnego sezamu – 1 łyżeczka prażonego białego sezamu – 1 łyżeczka pieprzu sansho
Pokrusz nori i wymieszaj z sezamem i pieprzem sansho. Przełóż ryż do miski, zaaranżuj osobno pozostałe składniki. Polej sosem i posyp furikake.
Wskazówka:
W sklepach internetowych dostępnych jest wiele rodzajów furikake. Wybierz ten, który najbardziej ci pasuje.
ID przepisu: 1366
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej