Burger klasyczny
Burger klasyczny

Burger klasyczny

1 1 Oceny
Czas ogółem30 min
30 minCzas przygotowania

Składniki

4 porcj(e/i)
1 łyżka
oleju roślinnego
4 
burgery wołowe dobrej jakości (ok. 125 g każdy)
4 
bułki do burgerów z sezamem, przekrojone na pół i podpieczone
4 
plasterki sera cheddar
liście sałaty
 ½ 
dużej czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie krążki
1 
mięsisty pomidor, pokrojony w plasterki
Wartości odżywcze (na porcję)2021 kJ / 483 kcal
26,1 gTłuszcz
20,2 gBiałko
43,2 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

W dużej, powlekanej patelni rozgrzać olej. Burgery smażyć je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Odrobinę zmniejszyć temperaturę i dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem. Kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut, obracając burgery w sosie, aby nabrały połysku. Na każdym burgerze położyć plasterek sera i roztopić.

Krok 2

Kilka listków sałaty ułożyć na spodniej części bułki. Następnie położyć cebulę, pomidora i pokryty serem burger. Polać burgera łyżką ciepłego sosu teriyaki i całość przykryć górną połówką bułki.

Krok 3

Przygotowanie na grillu

Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut. Przykryć burgery plastrami sera i roztopić. 

Przygotowanie na grillu

Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut. Przykryć burgery plastrami sera i roztopić. 

ID przepisu: 183

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

W dużej, powlekanej patelni rozgrzać olej. Burgery smażyć je na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony. Odrobinę zmniejszyć temperaturę i dodać sos Kikkoman teriyaki z prażonym sezamem. Kontynuować smażenie jeszcze przez kilka minut, obracając burgery w sosie, aby nabrały połysku. Na każdym burgerze położyć plasterek sera i roztopić.

Kilka listków sałaty ułożyć na spodniej części bułki. Następnie położyć cebulę, pomidora i pokryty serem burger. Polać burgera łyżką ciepłego sosu teriyaki i całość przykryć górną połówką bułki.

Przygotowanie na grillu

Uformowane burgery posmarować oliwą i grillować przez 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od temperatury grilla). Posmarować burgery sosem teriyaki i kontynuować grillowanie jeszcze przez kilka minut. Przykryć burgery plastrami sera i roztopić. 

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.