

Łosoś w pomarańczach z kremowym sosem grzybowym
Składniki
Na marynatę pomarańczowo-sojową:
Na kremowy sos grzybowy:
Przygotowanie
Krok 1
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę w misce. Umieść filety z łososia w marynacie z dwoma plasterkami pomarańczy w woreczku do mrożenia. Wyciśnij powietrze z woreczka, zamknij i marynuj przez 15-20 minut. Cykorie oczyść, umyj i przekrój na połowy.
Krok 2
Przygotuj kremowy sos grzybowy. Oczyść grzyby, obierz cebulę i pokrój wszystko w plasterki o grubości 2-3 mm.
Krok 3
Rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju na patelni. Podsmaż pieczarki i cebulę. Dodaj masło, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj śmietanę, musztardę, Sos sojowy Kikkoman i cukier. Zagotuj.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 220°C przy użyciu górnej/dolnej grzałki (200°C w piekarniku konwekcyjnym). Wyjmij filety z łososia z marynaty i wytrzyj do sucha. Umieść na blasze piekarnika skórą do góry na pogniecionej i lekko natłuszczonej folii aluminiowej. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 8 minut.
Krok 5
Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika. Obróć filety z łososia, rozprowadź kremowy sos grzybowy wokół filetów i dodaj połówki cykorii.
Krok 6
Przypraw połówki cykorii solą i pieprzem. Skrop pozostałą oliwą z oliwek. Połóż 4 plastry pomarańczy na filetach z łososia. Piecz przez kolejne 10 minut. Podawaj.
Wskazówka:
podgrzej pozostałą marynatę i polej nią filety z łososia po upieczeniu.
TEN PRZEPIS MOŻE BYĆ PRZYGOTOWANY NA GRILLU I NA GRILLA.
ID przepisu: 216
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej