

Pita z pikantnymi kotletami z soczewicy i szpinakiem
Chcesz smaczną przekąskę na lunch? Te chlebki pita są nadziewane ziołową sałatką ze szpinakiem i chrupiącymi kotletami z soczewicy. Idealne dla wegan.
Przygotowanie
Krok 1

60 g kaszy jaglanej – 60 g czerwonej soczewicy
Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy razem na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Na małym ogniu gotujemy 15 minut, po czym odstawiamy do przestudzenia.
Krok 2

60 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu – ½ cebuli – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka mielonej papryki – ½ łyżeczka kuminu – ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman
Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami. Dodajemy panko i dokładnie mieszamy.
Krok 3

Zwilżonymi dłońmi, formujemy małe kotleciki.
Krok 4

2 ½ łyżki oleju do smażenia – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman
Smażymy je na oleju, aż będą rumiane z obu stron.Następnie dodajemy sos Teriyaki i podsmażamy jeszcze 2 minuty.
Krok 5

2 pity
W tym czasie pity grillujemy na rozgrzanej patelni.
Krok 6

50 g szpinaku – 1 czerwona cebula – Świeża kolendra – 1 pęczek szczypiorku
Gdy pity będą przypieczone, układamy na nich szpinak, pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz usmażone kotlety.
Wskazówka:
Kotlety można upiec zamiast smażyć. By to zrobić układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Przy końcu pieczenia pokrywamy je sosem Teriyaki.
ID przepisu: 1174
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej