Pita z pikantnymi kotletami z soczewicy i szpinakiem
Pita z pikantnymi kotletami z soczewicy i szpinakiem

Pita z pikantnymi kotletami z soczewicy i szpinakiem

Czas ogółem55 min
20 minCzas przygotowania
25 minCzas gotowania
10 minCzas chłodzenia

Chcesz smaczną przekąskę na lunch? Te chlebki pita są nadziewane ziołową sałatką ze szpinakiem i chrupiącymi kotletami z soczewicy. Idealne dla wegan.

Składniki

2 porcj(e/i)

Kotlety:

60 g
kaszy jaglanej
60 g
czerwonej soczewicy
 ½ 
cebuli
1 łyżka
posiekanej kolendry
1 łyżeczka
mielonej papryki
1 łyżeczka
kuminu
 ½ łyżeczka
pieprzu
2 ½ łyżki
oleju do smażenia

Dodatkowo:

2 
pity
50 g
szpinaku
1 
czerwona cebula
Świeża kolendra
1 pęczek
szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję)2972 kJ / 710 kcal
19 gTłuszcz
22 gBiałko
109 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

60 g kaszy jaglanej – 60 g czerwonej soczewicy

Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy razem na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Na małym ogniu gotujemy 15 minut, po czym odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2

60 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu ½  cebuli – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka mielonej papryki –  ½ łyżeczka kuminu –  ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami. Dodajemy panko i dokładnie mieszamy.

Krok 3

Zwilżonymi dłońmi, formujemy małe kotleciki.

Krok 4

2 ½ łyżki oleju do smażenia – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Smażymy je na oleju, aż będą rumiane z obu stron.Następnie dodajemy sos Teriyaki i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Krok 5

2  pity

W tym czasie pity grillujemy na rozgrzanej patelni.

Krok 6

50 g szpinaku – 1  czerwona cebula – Świeża kolendra – 1 pęczek szczypiorku

Gdy pity będą przypieczone, układamy na nich szpinak, pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz usmażone kotlety.

Wskazówka:

Kotlety można upiec zamiast smażyć. By to zrobić układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Przy końcu pieczenia pokrywamy je sosem Teriyaki.

ID przepisu: 1174

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

60 g kaszy jaglanej – 60 g czerwonej soczewicy

Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy razem na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Na małym ogniu gotujemy 15 minut, po czym odstawiamy do przestudzenia.

60 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu ½ cebuli – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka mielonej papryki – ½ łyżeczka kuminu – ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami. Dodajemy panko i dokładnie mieszamy.

Zwilżonymi dłońmi, formujemy małe kotleciki.

2 ½ łyżki oleju do smażenia – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Smażymy je na oleju, aż będą rumiane z obu stron.Następnie dodajemy sos Teriyaki i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

2 pity

W tym czasie pity grillujemy na rozgrzanej patelni.

50 g szpinaku – 1 czerwona cebula – Świeża kolendra – 1 pęczek szczypiorku

Gdy pity będą przypieczone, układamy na nich szpinak, pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz usmażone kotlety.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.