Pita z pikantnymi kotletami z soczewicy i szpinakiem

Czas ogółem 55 min
20 min Czas przygotowania
25 min Czas gotowania
10 min Czas chłodzenia

Chcesz smaczną przekąskę na lunch? Te chlebki pita są nadziewane ziołową sałatką ze szpinakiem i chrupiącymi kotletami z soczewicy. Idealne dla wegan.

Składniki

2 porcj(e/i)

Kotlety:

60 g
kaszy jaglanej
60 g
czerwonej soczewicy
 ½ 
cebuli
1 łyżka
posiekanej kolendry
1 łyżeczka
mielonej papryki
1 łyżeczka
kuminu
 ½ łyżeczka
pieprzu
2 ½ łyżki
oleju do smażenia

Dodatkowo:

2 
pity
50 g
szpinaku
1 
czerwona cebula
Świeża kolendra
1 pęczek
szczypiorku
Wartości odżywcze (na porcję) 2972 kJ  /  710 kcal
19 g Tłuszcz
22 g Białko
109 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

60 g kaszy jaglanej – 60 g czerwonej soczewicy

Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy razem na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Na małym ogniu gotujemy 15 minut, po czym odstawiamy do przestudzenia.

Krok 2

60 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu ½  cebuli – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka mielonej papryki –  ½ łyżeczka kuminu –  ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami. Dodajemy panko i dokładnie mieszamy.

Krok 3

Zwilżonymi dłońmi, formujemy małe kotleciki.

Krok 4

2 ½ łyżki oleju do smażenia – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Smażymy je na oleju, aż będą rumiane z obu stron.Następnie dodajemy sos Teriyaki i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

Krok 5

2  pity

W tym czasie pity grillujemy na rozgrzanej patelni.

Krok 6

50 g szpinaku – 1  czerwona cebula – Świeża kolendra – 1 pęczek szczypiorku

Gdy pity będą przypieczone, układamy na nich szpinak, pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz usmażone kotlety.

Wskazówka:

Kotlety można upiec zamiast smażyć. By to zrobić układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Przy końcu pieczenia pokrywamy je sosem Teriyaki.

ID przepisu: 1174

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

60 g kaszy jaglanej – 60 g czerwonej soczewicy

Kaszę jaglaną i soczewicę przekładamy razem na sitko, płuczemy zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy.
Na małym ogniu gotujemy 15 minut, po czym odstawiamy do przestudzenia.

60 g Kikkoman Panko - Chrupiąca panierka w japońskim stylu ½  cebuli – 1 łyżka posiekanej kolendry – 1 łyżeczka mielonej papryki –  ½ łyżeczka kuminu –  ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

Lekko przestudzoną kasze z soczewicą miksujemy z posiekaną cebulą, sosem sojowym, ziołami i przyprawami. Dodajemy panko i dokładnie mieszamy.

Zwilżonymi dłońmi, formujemy małe kotleciki.

2 ½ łyżki oleju do smażenia – 4 łyżki Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman

Smażymy je na oleju, aż będą rumiane z obu stron.Następnie dodajemy sos Teriyaki i podsmażamy jeszcze 2 minuty.

2  pity

W tym czasie pity grillujemy na rozgrzanej patelni.

50 g szpinaku – 1  czerwona cebula – Świeża kolendra – 1 pęczek szczypiorku

Gdy pity będą przypieczone, układamy na nich szpinak, pokrojoną w plasterki czerwoną cebulę, posiekany szczypiorek, kolendrę oraz usmażone kotlety.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.