Rolka z wędzonym łososiem i awokado (uramaki)
Przepis i składniki na sushi uramaki z łososiem wędzonym i awokado.
Składniki
Do dekoracji:
Do podania:
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój awokado i ogóreczki w paski.
Krok 2
Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.
Krok 3
Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.
Krok 4
Całkowicie odwróć.
Krok 5
Rozsmaruj pastę wasabi i serek kremowy wzdłuż środka.
Krok 6
Rozłóż paski awokado i ogóreczka wzdłuż na wierzchu.
Krok 7
Zwiń rolkę.
Krok 8
Połóż na wierzchu paski łososia.
Krok 9
Zawiń w folię spożywczą i uformuj matą do sushi.
Krok 10
Ostrożnie usuń folię spożywczą i pokrój rolkę na 8 równych kawałków.
Krok 11
Udekoruj kawiorem z dzikiego łososia, plasterkami rzodkiewki, koperkiem, marynowanym imbirem i pastą wasabi.
Wskazówka:
Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.
*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)
- 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
- 450 ml wody
Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go
- 100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman
Lub alternatywnie:
- 70 ml octu ryżowego
- 30 g cukru
- 15 g soli
ID przepisu: 942
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej