Rolka z wędzonym łososiem i awokado (uramaki)
Rolka z wędzonym łososiem i awokado (uramaki)

Rolka z wędzonym łososiem i awokado (uramaki)

Czas ogółem15 min
15 minCzas przygotowania

Przepis i składniki na sushi uramaki z łososiem wędzonym i awokado.

Składniki

8 porcj(e/i)
5 
małych plasterków awokado
5 
małych ogórków konserwowych (lub korniszonków)
1 
arkusz nori
200 g
ugotowanego ryżu do sushi*
 ½ łyżeczka
pasty wasabi
2 łyżeczki
serka kremowego
150 g
wędzonego łososia

Do dekoracji:

2 łyżeczki
kawioru z dzikiego łososia
1 ½ 
rzodkiewki, pokrojone w cienkie plasterki
Kilka gałązek koperku

Do podania:

marynowany imbir
pasta wasabi
Wartości odżywcze (na porcję)456 kJ / 109 kcal
5,2 gTłuszcz
5,5 gBiałko
9,3 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój awokado i ogóreczki w paski.

Krok 2

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Krok 3

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Krok 4

Całkowicie odwróć.

Krok 5

Rozsmaruj pastę wasabi i serek kremowy wzdłuż środka.

Krok 6

Rozłóż paski awokado i ogóreczka wzdłuż na wierzchu.

Krok 7

Zwiń rolkę.

Krok 8

Połóż na wierzchu paski łososia.

Krok 9

Zawiń w folię spożywczą i uformuj matą do sushi.

Krok 10

Ostrożnie usuń folię spożywczą i pokrój rolkę na 8 równych kawałków.

Krok 11

Udekoruj kawiorem z dzikiego łososia, plasterkami rzodkiewki, koperkiem, marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Wskazówka:

Gotując ryż, użyj ryżu i wody w stosunku 1: 1. Do przygotowania ryżu do sushi używa się mniej wody niż w przypadku zwykłego ryżu.

*Ryż do sushi (ok. 1 kg ugotowanego ryżu do sushi)

  • 450 g (540 ml) ryżu japońskiego
  • 450 ml wody

Najpierw ugotuj ryż, następnie dopraw go

  • 100 ml przyprawy do ryżu do sushi Kikkoman

Lub alternatywnie:

  • 70 ml octu ryżowego
  • 30 g cukru
  • 15 g soli

ID przepisu: 942

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój awokado i ogóreczki w paski.

Połóż 1 arkusz nori na macie do sushi.

Rozsmaruj na niej ryż do sushi mokrymi palcami.

Całkowicie odwróć.

Rozsmaruj pastę wasabi i serek kremowy wzdłuż środka.

Rozłóż paski awokado i ogóreczka wzdłuż na wierzchu.

Zwiń rolkę.

Połóż na wierzchu paski łososia.

Zawiń w folię spożywczą i uformuj matą do sushi.

Ostrożnie usuń folię spożywczą i pokrój rolkę na 8 równych kawałków.

Udekoruj kawiorem z dzikiego łososia, plasterkami rzodkiewki, koperkiem, marynowanym imbirem i pastą wasabi.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.