Koreański bao burger

Czas ogółem 90 min
20 min Czas przygotowania
10 min Czas gotowania
60 min Czas fermentowania

Burger z delikatnej bułeczki bao z surówką z kimchi i czerwonej kapusty, majonezowym sosem kimchi oraz soczystym kotletem wołowym otulonym Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Perfekcyjna kompozycja smaków w koreańskim stylu.

Składniki

2 porcj(e/i)
150 g
mąki pszennej
1 ½ łyżeczki
drożdży instant
1 łyżeczka
cukru
100 ml
ciepłej wody
350 g
mielonej wołowiny
 ½ łyżeczka
pieprzu
2 łyżki
sezamu
100 g
kapusty czerwonej
50 g
kimchi
1 łyżka
posiekanej dymki
1 łyżeczka
octu ryżowego
1 łyżeczka
miodu
3 łyżki
majonezu
Wartości odżywcze (na porcję) 3010 kJ  /  719 kcal
31 g Tłuszcz
46,2 g Białko
61,9 g Węglowodany

Przygotowanie

Krok 1

150 g mąki pszennej – 1 ½ łyżeczki drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 100 ml ciepłej wody

Wyrób miękkie ciasto drożdżowe.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Uformuj 4 bułeczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze przez ok. 8 min.

Krok 2

350 g mielonej wołowiny –  ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman2 łyżki sezamu

Wołowinę wymieszaj z pieprzem i Sosem sojowym Kikkoman. Uformuj 4 kotlety. Smaż po ok. 3 min z każdej strony. Zanurz gotowe, ciepłe kotlety w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i obtocz w sezamie.

Krok 3

100 g kapusty czerwonej – 50 g kimchi – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka majonezu

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Kimchi posiekaj na mniejsze kawałki. Wymieszaj w misce. Dodaj ocet ryżowy, miód i majonez. Wymieszaj. 

Krok 4

2 łyżki majonezu – 1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka posiekanej dymki

Wymieszaj majonez z Sosem z chili do kimchi Kikkoman.

Bułeczki bao przekrój na połowy. Spód posmaruj sosem majonezowym. Nałóż kotlet, surówkę, posiekaną dymkę i przykryj drugą połową bułeczki.

ID przepisu: 1248

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

150 g mąki pszennej – 1 ½ łyżeczki drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 100 ml ciepłej wody

Wyrób miękkie ciasto drożdżowe.

Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Uformuj 4 bułeczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze przez ok. 8 min.

350 g mielonej wołowiny –  ½ łyżeczka pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman60 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman2 łyżki sezamu

Wołowinę wymieszaj z pieprzem i Sosem sojowym Kikkoman. Uformuj 4 kotlety. Smaż po ok. 3 min z każdej strony. Zanurz gotowe, ciepłe kotlety w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i obtocz w sezamie.

100 g kapusty czerwonej – 50 g kimchi – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka majonezu

Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Kimchi posiekaj na mniejsze kawałki. Wymieszaj w misce. Dodaj ocet ryżowy, miód i majonez. Wymieszaj. 

2 łyżki majonezu – 1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman1 łyżka posiekanej dymki

Wymieszaj majonez z Sosem z chili do kimchi Kikkoman.

Bułeczki bao przekrój na połowy. Spód posmaruj sosem majonezowym. Nałóż kotlet, surówkę, posiekaną dymkę i przykryj drugą połową bułeczki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Nie obchodź się smakiem!

Zapisz się na regularną porcję pysznych inspiracji!
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.