

Koreański bao burger
Burger z delikatnej bułeczki bao z surówką z kimchi i czerwonej kapusty, majonezowym sosem kimchi oraz soczystym kotletem wołowym otulonym Sosem Teriyaki z czosnkiem Kikkoman. Perfekcyjna kompozycja smaków w koreańskim stylu.
Przygotowanie
Krok 1

150 g mąki pszennej – 1 ½ łyżeczka drożdży instant – 1 łyżeczka cukru – 100 ml ciepłej wody
Wyrób miękkie ciasto drożdżowe.
Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 60 min. Uformuj 4 bułeczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze przez ok. 8 min.
Krok 2

350 g mielonej wołowiny – ½ łyżeczki pieprzu – 1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 60 ml Sos Teriyaki z pieczonym czosnkiem Kikkoman – 2 łyżki sezamu
Wołowinę wymieszaj z pieprzem i Sosem sojowym Kikkoman. Uformuj 4 kotlety. Smaż po ok. 3 min z każdej strony. Zanurz gotowe, ciepłe kotlety w Sosie Teriyaki z czosnkiem Kikkoman i obtocz w sezamie.
Krok 3

100 g kapusty czerwonej – 50 g kimchi – 1 łyżeczka octu ryżowego – 1 łyżeczka miodu – 1 łyżka majonezu
Czerwoną kapustę drobno poszatkuj. Kimchi posiekaj na mniejsze kawałki. Wymieszaj w misce. Dodaj ocet ryżowy, miód i majonez. Wymieszaj.
Krok 4

2 łyżki majonezu – 1 łyżka Pikantny sos z papryką chili do Kimchi Kikkoman – 1 łyżka posiekanej dymki
Wymieszaj majonez z Sosem z chili do kimchi Kikkoman.
Bułeczki bao przekrój na połowy. Spód posmaruj sosem majonezowym. Nałóż kotlet, surówkę, posiekaną dymkę i przykryj drugą połową bułeczki.
ID przepisu: 1248
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej