Pikantna lasagne z wołowiną i szpinakiem
Pikantna lasagne z wołowiną i szpinakiem

Pikantna lasagne z wołowiną i szpinakiem

5 1 Oceny
Czas ogółem70 min
70 minCzas przygotowania

Prawdopodobnie najsmaczniejsza lasagne na świecie powstaje właśnie z tego przepisu z połączenia wołowiny, szpinaku, chili oraz sosu sojowego Kikkoman.

Składniki

4 porcj(e/i)

Wołowe ragout

500 g
mielonej wołowiny
3 łyżki
oliwy z oliwek
1 
cebula
400 g
szpinaku
1 
papryczka chili
2 łyżki
przecieru pomidorowego
 ½ łyżeczka
suszonego majeranku
 ½ łyżeczka
mielonego cynamonu
1 
ząbek czosnku
100 ml
czerwonego wina
2 
liście laurowe
250 g
makaronu lasagne
200 g
startego sera gouda

Sos beszamelowy

40 g
masła
30 g
zwykłej mąki pszennej
500 ml
mleka
starta gałka muszkatołowa
Wartości odżywcze (na porcję)3661 kJ / 874 kcal
48,7 gTłuszcz
54 gBiałko
48,4 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Szpinak i chili opłucz i osusz. Posiekaj szpinak. Bardzo drobno posiekaj chilli. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Krok 2

Przygotuj ragout. Podsmaż mieloną wołowinę w dużym garnku z 3 łyżkami oliwy. Dodaj czosnek, cebulę i przecier pomidorowy i chwilę podsmażaj. Wlej czerwone wino i zmniejsz ogień.

Krok 3

Do mięsa dodaj szpinak i drobno posiekane chili. Przypraw 6 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, majerankiem, cynamonem i dwoma liśćmi laurowymi. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dorzucić również nasiona chili.

Krok 4

Przykryj ragout i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij ragout z ognia.

Krok 5

Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w rondlu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Kiedy masa będzie gładka, powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Wskazówka: im cieplejsze mleko, tym mniej grudek.

Krok 6

Dopraw 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i dużą porcją gałki muszkatołowej.

Krok 7

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Krok 8

Posmaruj naczynie do lasagne odrobiną masła i przykryj spód naczynia pojedynczą warstwą płatów makaronu lasagne. Na zmianę nakładaj warstwy ragout, beszamelu i makaronu. Pamiętaj, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.

Krok 9

Całość posyp serem i piecz przez ok. 25 minut.

ID przepisu: 1085

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Szpinak i chili opłucz i osusz. Posiekaj szpinak. Bardzo drobno posiekaj chilli. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Przygotuj ragout. Podsmaż mieloną wołowinę w dużym garnku z 3 łyżkami oliwy. Dodaj czosnek, cebulę i przecier pomidorowy i chwilę podsmażaj. Wlej czerwone wino i zmniejsz ogień.

Do mięsa dodaj szpinak i drobno posiekane chili. Przypraw 6 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, majerankiem, cynamonem i dwoma liśćmi laurowymi. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dorzucić również nasiona chili.

Przykryj ragout i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij ragout z ognia.

Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w rondlu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Kiedy masa będzie gładka, powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Wskazówka: im cieplejsze mleko, tym mniej grudek.

Dopraw 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i dużą porcją gałki muszkatołowej.

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

Posmaruj naczynie do lasagne odrobiną masła i przykryj spód naczynia pojedynczą warstwą płatów makaronu lasagne. Na zmianę nakładaj warstwy ragout, beszamelu i makaronu. Pamiętaj, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.

Całość posyp serem i piecz przez ok. 25 minut.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05
06
07
08
09

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.

Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.