

Pikantna lasagne z wołowiną i szpinakiem
Prawdopodobnie najsmaczniejsza lasagne na świecie powstaje właśnie z tego przepisu z połączenia wołowiny, szpinaku, chili oraz sosu sojowego Kikkoman.
Składniki
Wołowe ragout
Sos beszamelowy
Przygotowanie
Krok 1
Szpinak i chili opłucz i osusz. Posiekaj szpinak. Bardzo drobno posiekaj chilli. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Krok 2
Przygotuj ragout. Podsmaż mieloną wołowinę w dużym garnku z 3 łyżkami oliwy. Dodaj czosnek, cebulę i przecier pomidorowy i chwilę podsmażaj. Wlej czerwone wino i zmniejsz ogień.
Krok 3
Do mięsa dodaj szpinak i drobno posiekane chili. Przypraw 6 łyżkami sosu sojowego Kikkoman, majerankiem, cynamonem i dwoma liśćmi laurowymi. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz dorzucić również nasiona chili.
Krok 4
Przykryj ragout i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 minut. Zdejmij ragout z ognia.
Krok 5
Przygotuj sos beszamelowy. Roztop masło w rondlu. Dodaj mąkę i wymieszaj. Kiedy masa będzie gładka, powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając. Wskazówka: im cieplejsze mleko, tym mniej grudek.
Krok 6
Dopraw 4 łyżkami sosu sojowego Kikkoman i dużą porcją gałki muszkatołowej.
Krok 7
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Krok 8
Posmaruj naczynie do lasagne odrobiną masła i przykryj spód naczynia pojedynczą warstwą płatów makaronu lasagne. Na zmianę nakładaj warstwy ragout, beszamelu i makaronu. Pamiętaj, że ostatnią warstwą powinien być sos beszamelowy.
Krok 9
Całość posyp serem i piecz przez ok. 25 minut.
ID przepisu: 1085
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej