Pikantny bowl z kaszą gryczana, pieczoną polędwiczką wieprzową i paprykowym sosem
Gryka to bardzo pożywne nasiona o orzechowym smaku i konsystencji podobnej do brązowego ryżu. Ten prosty przepis z soczystą wieprzowiną i słodko-dymnym sosem paprykowym świetnie nadaje się na zdrowy, sycący obiad.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
Na oliwie szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy je chwilę, aż zmiękną, po czym zalewamy wodą (około 1 cm ponad poziom warzyw), dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, przyprawy i natkę pietruszki. Całość dusimy pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę wieprzową nacieramy sosem sojowym, papryką i ziołami i na oleju krótko obsmażamy z każdej strony. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut.
Krok 3
W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Gotową podajemy z porcją leczo, pokrojoną polędwiczką i posypujemy pestkami.
ID przepisu: 1049
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej