Pikantny bowl z kaszą gryczana, pieczoną polędwiczką wieprzową i paprykowym sosem
Pikantny bowl z kaszą gryczana, pieczoną polędwiczką wieprzową i paprykowym sosem

Pikantny bowl z kaszą gryczana, pieczoną polędwiczką wieprzową i paprykowym sosem

Czas ogółem55 min
15 minCzas przygotowania
40 minCzas gotowania

Gryka to bardzo pożywne nasiona o orzechowym smaku i konsystencji podobnej do brązowego ryżu. Ten prosty przepis z soczystą wieprzowiną i słodko-dymnym sosem paprykowym świetnie nadaje się na zdrowy, sycący obiad.

Składniki

2 porcj(e/i)
100 g
kaszy gryczanej
300 g
polędwiczki wieprzowej
 ½ łyżeczka
mielonej papryki
 ½ łyżeczka
suszonego oregano
 ½ łyżeczka
suszonego tymianku
2 łyżki
oleju
1 łyżka
oliwy
50 g
cebuli
150 g
czerwonej papryki
150 g
cukinii
200 g
przecieru pomidorowego
1 łyżeczka
pikantnej mielonej papryki
 ½ łyżeczka
pieprzu
1 łyżka
posiekanej natki pietruszki
20 g
pestek dyni
20 g
pestek słonecznika
Wartości odżywcze (na porcję)3117 kJ / 745 kcal
39,5 gTłuszcz
47,6 gBiałko
46 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Na oliwie szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy je chwilę, aż zmiękną, po czym zalewamy wodą (około 1 cm ponad poziom warzyw), dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, przyprawy i natkę pietruszki. Całość dusimy pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Krok 2

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę wieprzową nacieramy sosem sojowym, papryką i ziołami i na oleju krótko obsmażamy z każdej strony. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut.

Krok 3

W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Gotową podajemy z porcją leczo, pokrojoną polędwiczką i posypujemy pestkami.

ID przepisu: 1049

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Na oliwie szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Podsmażamy je chwilę, aż zmiękną, po czym zalewamy wodą (około 1 cm ponad poziom warzyw), dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, przyprawy i natkę pietruszki. Całość dusimy pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Polędwiczkę wieprzową nacieramy sosem sojowym, papryką i ziołami i na oleju krótko obsmażamy z każdej strony. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy 20 minut.

W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną. Gotową podajemy z porcją leczo, pokrojoną polędwiczką i posypujemy pestkami.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.