Pikantny chowder z krewetkami
Gęsta, aromatyczna zupa, która urzeka bogatym smakiem świeżych krewetek z delikatną nutą chili. Dodatek białej fasoli i warzyw nadają jej gładką, kremową konsystencję i sprawiają, że jest wyjątkowo pożywna.
Składniki
Przygotowanie
Krok 1
400 g krewetek – 70 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman – 1 łyżka miodu – 1 ząbek czosnku, posiekany – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman – 3 łyżki soku z cytryny – ½ łyżeczka mielonego imbiru
Oczyść i osusz krewetki.
W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, miód, posiekany czosnek, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny i imbir. Dodaj krewetki i marynuj w lodówce przez około 30 minut.
Krok 2
1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili – 1 cebula, posiekana – 1 ząbek czosnku, posiekany – 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę – 200 g brokułów, pokrojonych na różyczki – 100 ml białego wina – 500 ml bulionu rybnego
Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Dodaj chili, cebulę i czosnek. Następnie dodaj żółtą paprykę i różyczki brokułów. Smaż, często mieszając, przez 3 minuty. Dodaj wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę, a następnie wlej bulion rybny. Przykryj i gotuj przez około 10 minut.
Krok 3
500 ml passaty pomidorowej – 200 g białej fasoli z puszki
Dodaj do zupy passatę pomidorową i odsączoną fasolę. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.
Krok 4
1 łyżka oliwy z oliwek – ½ łyżeczka czarnego pieprzu – 1 szczypta soli do smaku – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili – 2 łyżki posiekanej pietruszki
Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj krewetki wraz z marynatą z kroku 1 i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaj krewetki do zupy, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę posypaną posiekaną papryczką chili i świeżą pietruszką.
ID przepisu: 1387
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej