Pikantny chowder z krewetkami
Pikantny chowder z krewetkami

Pikantny chowder z krewetkami

Czas ogółem60 min
10 minCzas przygotowania
20 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

Gęsta, aromatyczna zupa, która urzeka bogatym smakiem świeżych krewetek z delikatną nutą chili. Dodatek białej fasoli i warzyw nadają jej gładką, kremową konsystencję i sprawiają, że jest wyjątkowo pożywna.

Składniki

2 porcj(e/i)
400 g
krewetek
1 łyżka
miodu
2 
ząbki czosnku, posiekane
3 łyżki
soku z cytryny
 ½ łyżeczka
mielonego imbiru
2 łyżki
oliwy z oliwek
2 łyżeczki
posiekanej papryczki chili
1 
cebula, posiekana
1 
żółta papryka, pokrojona w kostkę
200 g
brokułów, pokrojonych na różyczki
100 ml
białego wina
500 ml
bulionu rybnego
500 ml
passaty pomidorowej
200 g
białej fasoli, z puszki
 ½ łyżeczka
czarnego pieprzu
1 szczypta
soli do smaku
2 łyżki
posiekanej pietruszki
Wartości odżywcze (na porcję)2577 kJ / 616 kcal
19,3 gTłuszcz
62,8 gBiałko
40 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

400 g krewetek – 70 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka miodu – 1  ząbek czosnku, posiekany – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman3 łyżki soku z cytryny –  ½ łyżeczka mielonego imbiru

Oczyść i osusz krewetki.
W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, miód, posiekany czosnek, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny i imbir. Dodaj krewetki i marynuj w lodówce przez około 30 minut.

Krok 2

1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili – 1  cebula, posiekana – 1  ząbek czosnku, posiekany – 1  żółta papryka, pokrojona w kostkę – 200 g brokułów, pokrojonych na różyczki – 100 ml białego wina – 500 ml bulionu rybnego

Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Dodaj chili, cebulę i czosnek. Następnie dodaj żółtą paprykę i różyczki brokułów. Smaż, często mieszając, przez 3 minuty. Dodaj wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę, a następnie wlej bulion rybny. Przykryj i gotuj przez około 10 minut.

Krok 3

500 ml passaty pomidorowej – 200 g białej fasoli z puszki

Dodaj do zupy passatę pomidorową i odsączoną fasolę. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

Krok 4

1 łyżka oliwy z oliwek –  ½ łyżeczka czarnego pieprzu – 1 szczypta soli do smaku – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili – 2 łyżki posiekanej pietruszki

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj krewetki wraz z marynatą z kroku 1 i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaj krewetki do zupy, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę posypaną posiekaną papryczką chili i świeżą pietruszką.

ID przepisu: 1387

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

400 g krewetek – 70 ml Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman1 łyżka miodu – 1 ząbek czosnku, posiekany – 1 łyżka Olej z prażonych nasion sezamu Kikkoman3 łyżki soku z cytryny – ½ łyżeczka mielonego imbiru

Oczyść i osusz krewetki.
W małej misce wymieszaj Sos sojowy Kikkoman, miód, posiekany czosnek, Olej sezamowy Kikkoman, sok z cytryny i imbir. Dodaj krewetki i marynuj w lodówce przez około 30 minut.

1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili – 1 cebula, posiekana – 1 ząbek czosnku, posiekany – 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę – 200 g brokułów, pokrojonych na różyczki – 100 ml białego wina – 500 ml bulionu rybnego

Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie. Dodaj chili, cebulę i czosnek. Następnie dodaj żółtą paprykę i różyczki brokułów. Smaż, często mieszając, przez 3 minuty. Dodaj wino i gotuj, aż płyn zredukuje się o połowę, a następnie wlej bulion rybny. Przykryj i gotuj przez około 10 minut.

500 ml passaty pomidorowej – 200 g białej fasoli z puszki

Dodaj do zupy passatę pomidorową i odsączoną fasolę. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut.

1 łyżka oliwy z oliwek – ½ łyżeczka czarnego pieprzu – 1 szczypta soli do smaku – 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili – 2 łyżki posiekanej pietruszki

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj krewetki wraz z marynatą z kroku 1 i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty. Dodaj krewetki do zupy, zagotuj i natychmiast zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj zupę posypaną posiekaną papryczką chili i świeżą pietruszką.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.