

Marynowany łosoś z kapustą curry
Składniki
Na marynatę:
Na sałatkę z kapusty curry:
Na majonez kolendrowy:
Przygotowanie
Krok 1
1 W rondelku rozgrzej olej arachidowy. Dodaj czosnek i podsmażaj tak, aby nie zbrązowiał. Dodaj cukier, laskę cynamonu, anyż i sos sojowy. Zagotuj, a następnie zdejmij z ognia i ostudź. Gdy marynata ostygnie, przelej ją do szklanego lub ceramicznego naczynia, w którym znajduje się łosoś. Przykryj i wstaw do lodówki na trzy do czterech dni, od czasu do czasu obracając.
Krok 2
Wytnij głąb kapusty i pokrój ją na paski o szerokości ok. 3 mm. Posyp solą i pozostaw na noc. Następnego dnia dodaj posiekaną szalotkę, olej z orzecha włoskiego, dressing malinowy oraz sos słodko-kwaśny. Umyj mango i ananasa, pokrój w cienkie paski i dodaj do kapusty. Dopraw curry, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 3
Wymieszaj majonez, crème fraîche i słodki sos sojowy na gładką masę. Następnie dodaj kolendrę, sok z limonki, czosnek, imbir w syropie i starty imbir. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, curry i syropem imbirowym.
Krok 4
Pokrój łososia na cienkie plasterki. Podawaj go na surówce z kapusty curry, z chlebem i majonezem kolendrowym.
ID przepisu: 340
Przepis w PDF
Dziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej