Pikantny smażony ryż z jajkiem, warzywami i harissą
Pikantne danie jednogarnkowe, w którym znalazło się miejsce i na świeże warzywa, i na dymną ostrość harissy. Zostało ci trochę ryżu po obiedzie? Wykorzystaj go, aby stworzyć wyjątkową potrawę inspirowaną kuchniami Azji i Północnej Afryki.
Składniki
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój cebulę w cienkie paski. Posiekaj czosnek i drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę lub słupki julienne. Podziel brokuły na małe różyczki. Pokrój paprykę w kostkę. Posiekaj dymkę. Przepłucz mrożony groszek pod ciepłą wodą, aby go rozmrozić.
Krok 2
Rozgrzej wok i dodaj odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Smaż krótko, aż zaczną wydzielać aromat. Dodaj wszystkie warzywa oprócz dymki i smaż przez około 1 minutę. Wbij jajka i smaż, aż się zetną. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman, harissę i dymkę. Dobrze wymieszaj i podawaj.
LUB:
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wbij jajka na patelnię i roztrzep je. Odstaw na chwilę, aż spód jajek zacznie się ścinać, a następnie szybko wymieszaj i podziel na mniejsze kawałki. Podsmaż krótko z drugiej strony i zdejmij z patelni.
Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż krótko, aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz dymki), czosnek i imbir. Podsmaż krótko na dużym ogniu. Dodaj ryż i jajka i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman, harissę i dymkę. Dobrze wymieszaj i od razu podawaj.
Krok 3
Podawaj z plasterkiem cytryny lub limonki.
Wskazówka:
Ryż będzie smakować najlepiej, gdy ugotujesz go dzień wcześniej.
ID przepisu: 1395
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej