Pikantny smażony ryż z jajkiem, warzywami i harissą
Pikantny smażony ryż z jajkiem, warzywami i harissą

Pikantny smażony ryż z jajkiem, warzywami i harissą

Czas ogółem25 min
10 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania

Pikantne danie jednogarnkowe, w którym znalazło się miejsce i na świeże warzywa, i na dymną ostrość harissy. Zostało ci trochę ryżu po obiedzie? Wykorzystaj go, aby stworzyć wyjątkową potrawę inspirowaną kuchniami Azji i Północnej Afryki.

Składniki

2 porcj(e/i)
450 g
ugotowanego ryżu
1 
cebula
3 
ząbki czosnku
3 cm
świeżego imbiru
1 
marchewka
100 g
brokułów
 ½ 
czerwonej papryki
 ½ pęczek
cebuli dymki
100 g
mrożonego zielonego groszku
1 łyżeczka
harissy
2 
jajka
Olej do smażenia (np. rzepakowy)

Przybranie:

 ½ 
cytryny lub limonki (pokrojonej w plasterki)
Wartości odżywcze (na porcję)2428 kJ / 580 kcal
14 gTłuszcz
21 gBiałko
90 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój cebulę w cienkie paski. Posiekaj czosnek i drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę lub słupki julienne. Podziel brokuły na małe różyczki. Pokrój paprykę w kostkę. Posiekaj dymkę. Przepłucz mrożony groszek pod ciepłą wodą, aby go rozmrozić.

Krok 2

Rozgrzej wok i dodaj odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Smaż krótko, aż zaczną wydzielać aromat. Dodaj wszystkie warzywa oprócz dymki i smaż przez około 1 minutę. Wbij jajka i smaż, aż się zetną. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman, harissę i dymkę. Dobrze wymieszaj i podawaj.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wbij jajka na patelnię i roztrzep je. Odstaw na chwilę, aż spód jajek zacznie się ścinać, a następnie szybko wymieszaj i podziel na mniejsze kawałki. Podsmaż krótko z drugiej strony i zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż krótko, aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz dymki), czosnek i imbir. Podsmaż krótko na dużym ogniu. Dodaj ryż i jajka i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman, harissę i dymkę. Dobrze wymieszaj i od razu podawaj.

Krok 3

Podawaj z plasterkiem cytryny lub limonki.

Wskazówka:

Ryż będzie smakować najlepiej, gdy ugotujesz go dzień wcześniej.

ID przepisu: 1395

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój cebulę w cienkie paski. Posiekaj czosnek i drobno posiekaj lub zetrzyj imbir. Obierz marchewkę i pokrój ją w kostkę lub słupki julienne. Podziel brokuły na małe różyczki. Pokrój paprykę w kostkę. Posiekaj dymkę. Przepłucz mrożony groszek pod ciepłą wodą, aby go rozmrozić.

Rozgrzej wok i dodaj odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Smaż krótko, aż zaczną wydzielać aromat. Dodaj wszystkie warzywa oprócz dymki i smaż przez około 1 minutę. Wbij jajka i smaż, aż się zetną. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman, harissę i dymkę. Dobrze wymieszaj i podawaj.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Wbij jajka na patelnię i roztrzep je. Odstaw na chwilę, aż spód jajek zacznie się ścinać, a następnie szybko wymieszaj i podziel na mniejsze kawałki. Podsmaż krótko z drugiej strony i zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj cebulę i smaż krótko, aż zmięknie. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz dymki), czosnek i imbir. Podsmaż krótko na dużym ogniu. Dodaj ryż i jajka i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Na koniec dodaj Sos sojowy Kikkoman, harissę i dymkę. Dobrze wymieszaj i od razu podawaj.

Podawaj z plasterkiem cytryny lub limonki.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.