Pikantny łosoś z harissą i warzywami stir-fry
To inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu danie łączy delikatnego łososia z pikantnym chili. Kruche szparagi, brokuły i cukinia dodają mu przyjemnej chrupkości.
Składniki
Sos:
Przybranie:
Przygotowanie
Krok 1
Pokrój łososia w kostkę.
Krok 2
Zetrzyj imbir i dodaj Sos sojowy Kikkoman, pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową i harissę. Dobrze wymieszaj, a następnie marynuj łososia w powstałej paście przez około 30 minut. Pozostaw resztę marynaty.
Krok 3
Pokrój szparagi i brokuły na małe kawałki. Cukinię pokrój w półksiężyce. Posiekaj dymkę i tajską bazylię i odstaw.
Krok 4
Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Dodaj posiekane warzywa (oprócz dymki) i smaż przez około 2 minuty. Wyjmij z woka. Do woka dodaj łososia i smaż krótko na dużym ogniu, aż zacznie brązowieć. Gdy ryba usmaży się ze wszystkich stron, dodaj resztę marynaty, dymkę i smażone warzywa. Smaż przez około 1 minutę. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i posiekaną tajską bazylię. Krótko podsmaż.
LUB:
Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj łososia i smaż na dużym ogniu, aż zbrązowieje z każdej strony. Zdejmij z patelni.
Na tę samą patelnię dodaj posiekane warzywa (oprócz dymki) i smaż przez około 2 minuty. Dodaj resztę marynaty i dymkę i smaż przez około 1 minutę. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, usmażonego łososia i posiekaną tajską bazylię. Krótko podsmaż.
Krok 5
Podawaj z połową limonki i cukrem do smaku.
Wskazówka:
Rybę smaż tylko przez krótki czas, aby nie rozpadła się na patelni.
ID przepisu: 1394
Przepis w PDF
Pobierz PDFDziękujemy za opinię!
Podoba ci się ten przepis? Oceń go!
Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!
Odkryj więcej