Pikantny łosoś z harissą i warzywami stir-fry
Pikantny łosoś z harissą i warzywami stir-fry

Pikantny łosoś z harissą i warzywami stir-fry

Czas ogółem60 min
15 minCzas przygotowania
15 minCzas gotowania
30 minCzas marynowania

To inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu danie łączy delikatnego łososia z pikantnym chili. Kruche szparagi, brokuły i cukinia dodają mu przyjemnej chrupkości.

Składniki

2 porcj(e/i)
300 g
filetu z łososia bez skóry i ości
200 g
zielonych szparagów
150 g
różyczek brokuła
200 g
cukinii
1 pęczek
cebuli dymki
Olej do smażenia (np. rzepakowy)
100 ml
mleczka kokosowego lub śmietanki kokosowej
1 garść
tajskiej bazylii (opcjonalnie)

Sos:

3 cm
świeżego imbiru
1 łyżeczka
pasty curry Massaman (lub czerwonej tajskiej pasty curry)
1 łyżka
sosu rybnego
1 łyżka
posiekanej trawy cytrynowej
1 łyżka
harissy

Przybranie:

 ½ 
limonki
Cukier do smaku
Wartości odżywcze (na porcję)2600 kJ / 621 kcal
41 gTłuszcz
44 gBiałko
21 gWęglowodany

Przygotowanie

Krok 1

Pokrój łososia w kostkę.

Krok 2

Zetrzyj imbir i dodaj Sos sojowy Kikkoman, pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową i harissę. Dobrze wymieszaj, a następnie marynuj łososia w powstałej paście przez około 30 minut. Pozostaw resztę marynaty.

Krok 3

Pokrój szparagi i brokuły na małe kawałki. Cukinię pokrój w półksiężyce. Posiekaj dymkę i tajską bazylię i odstaw.

Krok 4

Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Dodaj posiekane warzywa (oprócz dymki) i smaż przez około 2 minuty. Wyjmij z woka. Do woka dodaj łososia i smaż krótko na dużym ogniu, aż zacznie brązowieć. Gdy ryba usmaży się ze wszystkich stron, dodaj resztę marynaty, dymkę i smażone warzywa. Smaż przez około 1 minutę. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i posiekaną tajską bazylię. Krótko podsmaż.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj łososia i smaż na dużym ogniu, aż zbrązowieje z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj posiekane warzywa (oprócz dymki) i smaż przez około 2 minuty. Dodaj resztę marynaty i dymkę i smaż przez około 1 minutę. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, usmażonego łososia i posiekaną tajską bazylię. Krótko podsmaż.

Krok 5

Podawaj z połową limonki i cukrem do smaku.

Wskazówka:

Rybę smaż tylko przez krótki czas, aby nie rozpadła się na patelni.

ID przepisu: 1394

Przepis w PDF

Pobierz PDF

Dziękujemy za opinię!

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

Pokrój łososia w kostkę.

Zetrzyj imbir i dodaj Sos sojowy Kikkoman, pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową i harissę. Dobrze wymieszaj, a następnie marynuj łososia w powstałej paście przez około 30 minut. Pozostaw resztę marynaty.

Pokrój szparagi i brokuły na małe kawałki. Cukinię pokrój w półksiężyce. Posiekaj dymkę i tajską bazylię i odstaw.

Rozgrzej odrobinę oleju w woku. Dodaj posiekane warzywa (oprócz dymki) i smaż przez około 2 minuty. Wyjmij z woka. Do woka dodaj łososia i smaż krótko na dużym ogniu, aż zacznie brązowieć. Gdy ryba usmaży się ze wszystkich stron, dodaj resztę marynaty, dymkę i smażone warzywa. Smaż przez około 1 minutę. Na koniec dodaj mleczko kokosowe i posiekaną tajską bazylię. Krótko podsmaż.

LUB:

Rozgrzej odrobinę oleju na patelni. Dodaj łososia i smaż na dużym ogniu, aż zbrązowieje z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Na tę samą patelnię dodaj posiekane warzywa (oprócz dymki) i smaż przez około 2 minuty. Dodaj resztę marynaty i dymkę i smaż przez około 1 minutę. Na koniec dodaj mleczko kokosowe, usmażonego łososia i posiekaną tajską bazylię. Krótko podsmaż.

Podawaj z połową limonki i cukrem do smaku.

Podoba ci się ten przepis? Oceń go!

Dziękujemy za opinię!

Kliknij w liczbę gwiazdek, jaką chcesz przyznać przepisowi - im więcej, tym lepiej!

01
02
03
04
05

Bądź zawsze na bieżąco!

Ekscytujące wiadomości, pyszne przepisy i ekstra konkursy.
Nie wszystkie wymagane pola zostały wypełnione.

Chcę otrzymywać informacje o produktach, nowościach i promocjach na swój adres e-mail. To nic nie kosztuje, a wypisać się możesz w każdej chwili.